De la malluri la rezidenţial. Fondul britanic de investiţii Argo Group a cumpărat un teren în Iaşi şi vrea să ridice un ansamblu rezidenţial

6 dec 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Britanicii au vândut în 2016 mallul Shopping City Sibiu către fondul sud-african NEPI pentru 100 de milioane de euro.

Dezvoltatorul imobiliar Argo Group Limited, care deţine două centre co­mer­ciale în România, la Oradea şi la Suceava, are în plan să construiască un ansamblu rezidenţial în Iaşi, unde compania a cumpărat anul acesta un teren.

„Argo consideră în viitor investiţii în alte sectoare ale pieţei de real estate (altele decât retail – n. red.). Terenul despre care menţio­naţi poate servi în viitor pentru un proiect rezidenţial, despre care este însă prematur să discutăm“, spun reprezentanţii Argo Property Management, filiala locală de management a grupului britanic.

Informaţia privind achiziţia terenului din Iaşi a fost publicată într-un raport al Argo Group Limited, compania-mamă din care face parte subsidiara din România, cu afaceri de 1,6 mil. lei anul trecut şi pierderi de aproa­pe 1 mil. lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Reprezentan­ţii companiei nu au dorit să precizeze de la cine a fost cumpărat tere­nul şi nici care este su­prafaţa acestuia.

„Pe 19 iunie 2017, boar­dul Argo Pro­perty Ma­nagement Limited a apro­bat achiziţia unui te­ren în România pentru suma de 223.233 de do­lari (891.613 lei). O ga­ranţie de 10% din sumă în vederea achi­ziţiei a fost plătită în iunie 2017, iar achiziţia s-a finalizat complet pe 4 iulie 2017“, se arată în raport.

Argo Property Ma­nage­ment mai are pe piaţa locală centrele comerciale Era Park din Oradea (64.000 de metri pătraţi) şi Shopping City Suceava (47.000 de metri pătraţi), după ce anul trecut a vândut mallul Shopping City Sibiu către compania sud-africană NEPI Rockcastle pentru 100 mil. euro. În vara anului trecut, din portofoliul Argo Group făcea parte şi Era Shopping Iaşi, un proiect de 80.000 de metri pătraţi, proiect care a fost vândut re­cent către Prime Kapital, o com­panie de in­vestiţii şi dezvoltare imobiliară fondată de doi dintre foştii manageri ai NEPI Rock­castle, Martin Slabbert şi Victor Semionov. Potrivit presei locale, valoarea tranzacţiei a fost de 35 de milioane de euro.

Fiecare dintre cele două proiecte pe care le mai are Argo este administrat printr-o com­panie individuală. Astfel, proiectul Era Park din Oradea se află în proprietatea Omilos Oradea, companie care a intrat în insolvenţă în 2013. Omilos Oradea a avut anul trecut afaceri de 16,7 milioane de lei, profit de 440.000 de lei şi opt angajaţi.

„Activitatea centrului comercial s-a des­făşurat în mod normal fără perturbări. Insol­venţa oferă şansa redresării printr-o organi­zare a activităţii pe baza unui plan bine pus la punct“, mai spun reprezentanţii Argo.

Investiţia în centrul comercial din Oradea, deschis în 2009, a fost de 80 mil. euro. După inaugurarea unor noi faze, proiectul comercial a ajuns acum la o supra­faţă de 64.000 de metri pătraţi. Proiectul se adresează unei populaţii de 210.000 de locui­tori şi are o arie de acoperire de aproximativ 600.000 de locuitori.

Printre cei 70 de chiriaşi ai Era Park se numără Carrefour, Brico Depot, Mob­ex­pert, Altex, KFC, Casa Rusu. Până la sfâr­şitul acestui an, vor mai fi inaugurate şi alte magazine, care vor duce gradul de ocupare al parcului de retail la 96%.

„Pentru perioada următoare, analizăm posibilitatea dezvoltării unui cinematograf în cadrul centrului comercial.“

Shopping City Suceava este operat prin compania Suceava Shopping City, cu afaceri de 22 de milioane de lei anul trecut şi profit de 4,5 milioane de lei.

Argo Group Limited este o companie de asset management fondată în 2000 şi orientată pe pieţele emergente. Compania face parte din fondul britanic de investiţii Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF), care investeşte cu precădere în piaţa de real estate din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.12.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.