Top Tranzacţii 2018

Construcţiile se repun în mişcare

13 iun 2018 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Anul trecut, pe piaţa de fuziuni şi achiziţii s-au semnat cel puţin şase tranzacţii din domeniul materialelor de construcţii, cu o valoare cumulată de aproape 50 de milioane de euro ♦  Prin comparaţie, doar două tranzacţii s-au parafat în 2016 în acelaşi domeniu  ♦  În perioada de criză, au fost însă şi ani în care nu s-a semnat nicio tranzacţie în acest sector.

Piaţa locală de materiale de construcţii a fost anul trecul scena mai multor tranzacţii, după ce, în anii anteriori, mutările erau timide în acest domeniu. În 2016, spre exemplu, doar două tranzacţii s-au înscris în categoria materialelor de construcţii: preluarea fabricii Pieta Glass Working din Vălenii de Munte de către gigantul Saint-Gobain şi achiziţia fabricii din Buftea a producătorului de adezivi şi izolanţi Den Braven de către Bostika, unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel mondial de pe piaţa de profil. Cele două tranzacţii au cumulat aproximativ 15 milioane de euro. În 2017, doar tranzacţia dintre Wienerberger şi Brikston s-a cotat la circa 30 de milioane de euro.

Mutările mai numeroase din 2017 arată un interes al investitorilor în acest sector, în condiţiille în care piaţa imobilia­ră, mai ales pe segmentele de birouri şi lo­cu­inţe, se află într-un continuu trend de creş­tere. Construcţiile reziden­ţiale au cres­cut cu aproape 70% în 2017 faţă de anul anterior, cei care dictează fiind investitorii privaţi. Pe fondul majorării cererii, oferta s-a majorat la rândul ei, astfel că sectorul a crescut, urmând tendinţele pieţei.

În contrast, construcţiile inginereşti (drumuri, poduri, autostrăzi) au scăzut cu 21%, iar sectorul construcţiilor nerezi­den­ţiale (şcoli, spitale) s-au comprimat cu 12,6%, actorul major în această zonă fiind statul. În ultimii ani, statul şi-a re­dus investiţiile în construcţii, banii mer­gând în principal către majorări salariale.

„Sunt om de afaceri. Eu cumpăr şi vând“, spunea omul de afaceri Omer Susli, la încheierea tranzacţiei de vânzare a reţelei de magazine Praktiker către grupul britanic Kingfisher. Abordarea sa explică, pe de o parte, tendinţele pieţei, dar arată şi poten­ţia­lul pe care îl are aceasta. Faptul că grupul Kingfisher a ales să-şi mai adauge în portofoliul din România un nume, alături de Brico Depot, pe care îl preluase în 2013, arată că piaţa locală mai are încă loc de creştere.

Tranzacţia se înscrie pe piaţa brico­laju­lui, un domeniu de aproape trei miliarde de euro, in­fluenţat puternic însă de evoluţiile din sec­torul materialelor de construcţii, de co­mercia­lizarea cărora se ocupă magazinele de bricolaj.

La vârful topului tranzacţiilor din 2017 ca valoare se situează preluarea producătorului de cărămizi Brikston (fosta Ceramica Iaşi) de către producătorul aus­tri­ac Wienerberger. Achiziţia de aproxi­mativ 30 de milioane de euro a schimbat clasamentul din piaţa de cărămizi - un domeniu cu o valoare de peste 450 de milioane de lei, ţinând cont de o valoare de 160 de lei pe metru cub de cărămidă (preţ la poarta fabricii).

„Pe piaţa de materiale de zidărie mai sunt încă fonduri de investiţii care vor dori un exit la un moment dat“, spune Bogdan Funieru, managing director al companiei de consultanţă în construcţii Neomar Consulting.

Acest lucru înseamnă aşadar că vom mai vedea în următoarea perioadă şi alte tranzacţii în domeniul materialelor de construcţii.

Nu doar companiile locale sunt obiectul preluărilor, ci există şi businessuri antreprenoriale româneşti care au decis să se extindă în afara ţării.

Una dintre companiile de acest tip care au depăşit graniţele ţării în ceea ce priveşte achiziţiile este Teraplast Bistriţa, produ­cător de materiale de construcţii care a decis să investească într-o nouă fabrică în Serbia, motivând că cheltuielile logistice şi de transport al mărfii sunt mai mici decât dacă ar fi deschis o fabrică nouă în România.

Pe lângă această achi­ziţie, Teraplast a mai bifat alte două în 2017, şi anume achiziţia pro­ducă­torului de ţevi Politub şi a unui pa­chet majoritar în produ­cătorul de aco­perişuri Depaco.

Piaţa locală de mate­riale de construcţii repre­zintă un business total de peste nouă mi­liarde de euro, cu un număr de aproape 350.000 de salariaţi. Ultimii zece ani au eliminat peste 220.000 de angajaţi din sectorul construcţiilor, din cauza scăderilor investiţiilor în proiecte publice.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.