Consiliul Concurenţei analizează preluarea Brikston Iaşi de către Wienerberger. Această achiziţie este o concentrare economică care depăşeşte pragurile prevăzute de lege

6 nov 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

 
Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia de preluare a producătorului de cărămizi Brikston de către Wienerberger, parte a grupului austriac cu acelaşi nume.
 
„În conformitate cu prevederile Legii concurenţei nr. (21/1996), această ope­raţiu­ne este o concentrare economică ce de­păşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Con­siliu­lui Concurenţei. Ca urmare, Auto­ri­tatea de concurenţă va evalua concentrarea eco­nomică în scopul stabilirii compati­bi­lităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege“, se arată spune Con­siliul Concurenţei.
 
Wienerberger este lider în producţia de cărămizi pe piaţa locală şi operează în România patru fabrici, comercializând de asemenea ţevi de plastic şi de ceramică, precum şi ţigle şi accesorii cera­mice pentru în­ve­litori, produse în fabricile din alte ţări.
 
Principala ac­ti­vitate a Brik­ston constă în pro­ducţia şi co­mercializarea că­rămizilor şi a blo­curilor cera­mice pentru zi­dă­rie, structurală şi nestructurală, precum şi pentru pe­reţii des­păr­ţitori.
 
În octombrie a fost anunţată tran­zacţia prin care producătorul de cărămizi Wienerberger, parte a grupului austriac cu acelaşi nume, a achiziţionat concurentul Brikston (fosta Ceramica Iaşi) de la fondul de investiţii ADM Capital, care avea 98% din acţiuni. Prin această achi­ziţie, Wie­nerberger ar câştiga cota de piaţă de 11% a Brikston, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Co­merţului.
 
Wienerberger a avut anul trecut afa­ceri de 181,5 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finan­ţe.
 
Profitul s-a situat la 13,8 milioane de lei. Brikston, locul patru pe piaţă, a avut afaceri de 73 milioane de lei, în creştere cu circa 7% faţă de anul anterior.
 
Pe piaţa fabricării de cărămizi, mai activează şi Cemacon Cluj-Napoca, firmă listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 11,4 milioane de lei, compa­nia Soceram din Câmpina, controlată de antreprenorul român Mihai Anastasescu, şi alţii.
 
alina.vasiliu@zf.ro
 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.