Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Daewoo Mangalia de către olandezii de la Damen

14 nov 2017 Autor: Mădălina Panaete

Şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI) este cel mai mare jucător de pe piaţa constructorilor de nave, cu o cifră de afaceri de 2 mld. lei anul trecut.

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care grupul Damen din Olanda preia Daewoo Mangalia Heavy Industries SA ((DMHI)  şi Daewoo Man­galia Human Resources Mana­gement SRL.

Grupul Damen activează la nivel internaţional în domeniul în construc­ţiei, întreţinerii şi reparării navelor.

Daewoo Mangalia Heavy Indus­tries SA des­făşoară în prin­cipal acti­vităţi de cons­trucţie, reparaţie şi conversie de nave. Daewoo Mangalia Heavy In­dus­tries SA deţine, la rândul său, 100% din capitalul social al societăţii Daewoo Mangalia Human Resour­ces Management SRL, a cărei activitate constă, în principal, în punerea la dispoziţie către Daewoo Mangalia a forţei de mun­că pentru şantier.

Conform informaţiilor furnizate de companie, olandezii au preluat pa­chetul majoritar de acţiuni al şantierului naval Dae­woo Mangalia Heavy Industries (DMHI), liderul pieţei constructorilor de nave.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar ar putea ajunge la 40-70 mil. dolari, potrivit datelor din piaţă. Olandezii nu au precizat dacă au în plan să preia şi pachetul controlat de statul român la şantierul din Mangalia.

Şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI) este cel mai mare jucător de pe piaţa constructorilor de nave, cu o cifră de afaceri de 2 mld. lei anul trecut, în uşoară creştere faţă de nivelul înregistrat cu un an în urmă. Şantierul a raportat însă pierderi de 483 mil. lei, faţă de 515 mil. lei cu un an în urmă şi a funcţionat cu 2.400 de anga­jaţi, faţă de aproape 2.600 în 2015, po­tri­vit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Olandezii de la Damen sunt prezenţi pe piaţa locală prin şantierul naval Damen Galaţi, care a reuşit să intre pe locul doi anul trecut în topul celor mai mari constructori de nave.

Autoritatea de concurenţă a eva­luat operaţiunea de concentrare econo­mică din punctul de vedere al com­pa­tibilităţii acesteia cu un me­diu concurenţial nor­mal, respectiv al po­sibi­lelor efecte anticoncu­renţiale, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

Analiza Consiliului Concurenţei a condus la con­cluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semni­ficative în calea concu­renţei efective pe piaţa na­ţio­nală sau pe o parte a acesteia.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei după eliminarea informaţiilor confidenţiale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.