Vimetco şi Conef vor să vândă 53,76% din Alro. Acţiunile au crescut ieri cu 14,96%

27 iun 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Alro Slatina a aprobat un dividend brut de 0,53 lei pe acţiune, adică un randament de 13%, de două ori mai mare decât media indicelui BET.  

Vimetco şi Conef au anunţat că doresc să înstrăineze 53,7% din acţiunile Alro Slatina (ALR), cel mai mare producător de alu­miniu din regiune, la un preţ ma­xim per unitate de 6,18 lei, pe tranşa investitorilor de retail.

Perioada de derulare a ofertei este de 2 iulie - 16 iulie 2018. Intermediarii ofertei sunt Deutsche Bank şi UBS Investment Bank (coor­donatori globali), precum şi Banca Co­mer­cială Română, BRD - Groupe Société Générale, BT Capital Partners, Raiffeisen Cen­trobank şi Banca IMI, ca manageri asociaţi.

Legat de preţul de subscriere pentru cea­laltă tranşă: „Pentru Tranşa Investi­torilor Instituţionali: la orice preţ până la preţul maxim (inclusiv). Pasul de preţ aferent subscrierilor pentru acţiuni oferite realizate de Investitorii institu­ţionali este de 0,05 RON“, se arată în anunţul reprezentanţilor Alro.

Acţiunile Alro au atins ieri cotaţia de 4,15 lei, pe fondul unor tranzacţii de aproximativ 0,5 milioane lei, ce au antrenat o apreciere de 14,96%, foarte aproape de maximul zilnic de variaţie pozitivă (+15%).

La acest preţ, capitalizarea bursieră a companiei este de 2,96 miliarde lei (644 milioane euro), după ce în ultimul an acţiunile Alro au crescut cu 139%, pe fondul unor tranzacţii de peste 33 milioane lei.

Alro Slatina a aprobat recent un dividend brut de 0,53523 lei per acţiune, echivalentul unui randament de 13%, de două ori mai mare decât media emitenţilor din BET, în con­diţiile în care pe piaţa de capital bu­cu­reş­teană, media randamentului la dividende este între 6-8%, cea mai mare din lume. Astfel, suma totală ce este îndreptată către investitori este de 382 milioane lei.

Compania a realizat vânzări de 2,46 miliarde lei în 2017, cu 16% mai mult faţă de cifrele din 2016, în condiţiile în care preţul aluminiului pe bursa de mărfuri de la Londra a crescut cu peste 30% în 2017 şi a atins cele mai mari cotaţii din 2012.

Alro a consemnat un profit net de 317,6 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare decât în anul precedent, rezultat influenţat pozitiv, printre altele, şi de o depreciere a monedei americane în faţa leului.

Structura acţionariatului Alro este formată din participaţia de 84,1% a companiei Vimetco, în vreme ce Fondul Proprietatea (FP) are o deţinere de 10,2% din produ­cătorul de aluminiu.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.