SIF Oltenia şi-a vândut toate acţiunile pe care le deţinea la BCR pentru suma de 140 mil. euro. Cea mai mare bancă din România este evaluată acum la 2,2 mld. euro

25 iun 2018 Autor: Cristina Bellu

SIF Oltenia (SIF5), singura societate de investiţii financiare din cele cinci acţionară la cea mai mare bancă din România, a anunţat că îşi vinde participaţia de 6,3% pe care o are la BCR, valoarea totală a tranzacţiei ridicându-se la 140 mil. euro.

“Consiliul de Administraţie a aprobat valorificarea integrală a pachetului de 1.023.534.303 acţiuni BCR. deţinut de societate, către Erste Group Bank. Valoarea pachetului de acţiuni ce va face obiectul contractului de vanzare-cumpărare este de 140 mil. euro. ”, anunţă SIF Oltenia pe bursă.

Valorificarea investiţiei în BCR se va derula printr-o tranzacţie unică de vânzare-cumpărare, exclusiv în numerar, execuţia tranzacţiei fiind planificată pentru a doua jumătate a anului.

Etapele tranzacţiei cuprind iniţierea negocierilor pe aspecte de detaliu ale contractului de vânzare-cumpărare, cu obiectivul de a semna contractul în termen de 30 de zile de la începerea negocierilor şi obţinerea aprobărilor societare şi de reglementare din partea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor în cazul SIF Oltenia şi din partea Consiliului de Supraveghere şi Banca Central Europeană în cazul Erste Group Bank.

În urma finalizării tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 99,88%, restul de 0,12%, respectiv 19.830.840 de acţiuni fiind deţinute în principal de către foştii şi actualii angajaţi ai BCR.

“Această tranzacţie a fost aşteptată cu interes de ambele părţi. Strategia grupului Erste este de a menţine majoritatea pachetului de acţiuni în cazul subsidiarelor noastre şi suntem bucuroşi ca participaţia noastră la BCR este acum stabilită să ajungă la 99,88%. În acelaşi timp, SIF Oltenia a fost interesat să profite la maximum de cel mai mare activ din portofoliul său.”,  spune şeful Erste Group, Andreas Treichl.

El remarcă faptul că în timp ce grupurile bancare au tendinţa de a-şi reduce expunerea în alte ţări, Erste vede un potenţial exceptional al regiunii Europei Centrale şi de Est, iar tranzacţia încheiată cu SIF Oltenia va face din Grupul Erste unul dintre cei mai mari investitori din România în 2018.

Potrivit informaţiilor furnizate de Erste, în octombrie 2006, grupul a achiziţionat o participaţie de 61,9% la BCR de la Autoritatea Română pentru Recuperarea Activelor (AVAS), BERD şi IFC, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an Erste a achiziţionat alte 7,2% din BCR printr-o ofertă către angajaţii BCR.

În 2011, Grupul a continuat procesul de achiziţie, cumpărând o cotă de 24% din BCR de la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia, fiecare deţinând o participaţie de 6%.

 

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.