Oferta Alro, care evaluează compania la 1 mld. €, arată cum România şi-a dat pe nimic perlele industriale: în 2002, statul a cedat controlul companiei pentru 11 mil. €

3 iul 2018 Autor: Liviu Popescu

Ruşii de la Vimetco, acţionarii majoritari ai Alro Slatina, au încasat 1,3 miliarde de lei (280 mil. euro) ca dividende brute în ultimii zece ani. Producătorul de aluminiu, privatizat în 2002, a ajuns la o valoare de piaţă de circa 640 mil. euro, iar oferta de vânzare a 54% din companie evaluează Alro la maximum 1 miliard de euro, dat fiind intervalul maxim de preţ.

Alro Slatina (ALR), singurul producător de aluminiu şi una dintr­e cele mai profitabile com­panii din România, este evaluat la 4,4 miliarde de lei (1 mld. euro), dacă în calcul este luat preţul din intervalul superior al ofertei de vânzare de acţiuni pe care compania o desfăşoară în prezent la bursă.

Spre comparaţie, în decembrie 2002, în anul în care fusese privatizat, Alro Slatina avea o valoare de piaţă la bursa de la Bucureşti de 247 mil. lei, pentru ca în anul următor să urce la 637 mil. lei şi pe fondul unei majorări de capital social cu aport în numerar din par­tea acţio­na­rilor.

Acest lucru arată că pierderea statului din vân­zarea foarte proas­tă a acestei com­panii în anul 2002 sub bagheta guvernului Năstase, privatizare care a dus la demararea unor anchete din partea DNA şi a DIICOT, poate fi evaluată la peste 1 mld. euro, la care se adaugă şi dividendele brute de 1,6 mld. lei (340 mil. euro) pe care Alro le-a distribuit doar în ultimii zece ani.

Statul român nu mai are nicio acţiune la Alro Slatina în prezent, fiind diluat după majorările de capital efectuate de acţionarul majoritar - ruşii de la Vimetco -, iar Fondul Proprietatea, cu 10% la Alro, este emitent străin, fără tangenţe acţionariale cu statul, potrivit datelor publicate la BVB. Chiar dacă majorările de capital social erau practic asumate în contractul de privatizare şi votate de acţionari, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) tot a atacat în justiţie acest lucru.

Practic Alro Slatina valorează la bursă, daţi fiind parametrii ofertei, de 18 ori mai mult decât la privatizarea din 2002. Spre compa­raţie, indicele BET a urcat din aprilie 2002 încoace de nouă ori, în timp ce indicele BET-FI al societăţilor financiare s-a apreciat de 16 ori.

În anul privatizării, Alro avea afaceri de 331 milioane de euro şi un profit net de 27 milioane de euro. În anul 2017, compania a înregistrat un rulaj de circa 540 milioane de euro şi un rezultat net de 70 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Alro Slatina desfăşoară în perioada 2-16 iulie o ofertă secundară de vânzare acţiuni (SPO) pentru 54% din capitalul social, adică aproape 384 milioane de acţiuni, lansată de acţionarul majoritar Vimetco (84%) şi minoritarul Conef (3,8%), ceea ce va aduce o lichiditate mai mare pe piaţă pentru acest emitent.

Privatizarea din 2002

În 2002 statul român avea controlul majoritar al companiei, pe care l-a pierdut după ce a vândut 10% câtre grupul Marco (devenit Vimetco din 2007), pentru 11 milioane de euro. Marco cumpărase anterior 41% din acţiuni printr-o campanie agresivă de achiziţii de pe piaţa de capital. Grupul Vimetco, controlat de omul de afaceri Vitali Matsitski a încasat dividende de 1,3 miliarde de lei de la Alro din 2007 încoace, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB.

Privatizarea Alro Slatina a fost contestată la acea vreme în presă, iar în 2006 Direcţia Naţională Anticoruptie (DNA) a început urmărirea penală într-un dosar privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului. Anchetatorii au apreciat că privatizarea Alro s-a făcut ilegal, iar scopul a fost îmbogăţirea injustă a celor implicaţi în procesul de privatizare. Nicio persoana nu a fost pusa inca sub acuzare in acest dosar.

Agenţia de presă MediaFax notează că un an mai târziu, ancheta a fost disjunsă, fiind deschis un dosar şi la DIICOT, în această cauză fiind investigate faptele de constituire a unui grup infracţional organizat şi tentativă la subminarea economiei naţionale.

Dosarul privind privatizarea Alro Slatina, aflat pe rolul DNA, a fost la rândul lui clasat, spunea procurorul Mihaiela Iorga la jumătatea lunii ianuarie 2018, cea care s-a ocupat de instrumentarea cazului. Iorga a precizat că, la momentul plecării sale din instituţie, în vara anului 2017, a cerut o expertiză în acest dosar, cauza fiind clasată după revocarea ei, potrivit agenţiei de presă MediaFax.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.