MedLife primeşte aprobarea Concurenţei pentru preluarea Polisano Sibiu: Tranzacţia a necesitat o reaşezare a datoriilor

4 apr 2018 Autor: Georgiana Mihalache

Vezi galeria foto Mihai Marcu, preşedinte al MedLife: Este o tranzacţie complexă care, în afară de plata acţiunilor, a fost în primul rând una de restructurare de datorii, de discuţii în paralel cu foştii acţionari şi creditorii

♦ Acţiunile MedLife au minus 3% de la începutul anului, faţă de o creştere de aproape 13% a principalului indice bursier de la Bucureşti.  

Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia prin care MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private, a preluat divizia de servicii medicale Polisano, care cuprinde un spital în Sibiu şi patru clinici în Bucureşti şi Sibiu, anunţată încă din octombrie 2017.

Reprezentanţii MedLife nu au dorit să facă publică valoarea tranzacţiei.

„Este o tranzacţie complexă care, în afară de plata acţiunilor, a fost în primul rând una de restructurare de datorii, de discuţii în paralel cu foştii acţionari şi creditorii. Firma era una cu profit operaţional pozitiv sănătos, în limita industriei, dar tranzacţia a necesitat o reaşezare a datoriilor. Suntem mulţumiţi de rezultatele preliminare ale companiei pentru anul 2017“”, spune pentru ZF Mihai Marcu, preşedintele MedLife, companie listată la bursa de la Bucureşti cu 733 mil. lei capitalizare.

Acţiunile MedLife au minus 3% de la începutul anului, faţă de o creştere de aproape 13% a principalului indice bursier de la Bucureşti.

Grupul Polisano din Sibiu, o afacere construită în urmă cu 23 de ani de medicul Ilie Vonica, a început să se clatine începând cu 2016, la doi ani după sinuciderea antreprenorului din Sibiu, când părţi din business au fost vândute către jucătorii concurenţi din piaţă.

Prima mişcare notabilă a fost vânzarea a 78 de farmacii din grup către Sensiblu, al doilea jucător din piaţa de retail farmaceutic, parte din grupul A&D Pharma. A urmat intrarea în faliment a companiei de distribuţie de medicamente, cea mai mare divizie din grup. În 2017, în acţionariatul fabricii de medicamente a Polisano a intrat grupul feroviar Grampet, cu un pachet de 20% din acţiuni, iar în octombrie 2017 MedLife anunţa preluarea diviziei medicale.

În tranzacţia dintre MedLife şi Polisano, consultanţii fiscali ai MedLife au fost TaxHouse şi consultanţii juridici au fost Dima&Asociaţii. Consultanţii vânzătorului au fost PWC pe partea de consultanţă în tranzacţie şi David& Baias pe partea de consultanţă juridică.

MedLife are o strategie de consolidare pe piaţă prin cumpărarea unor businessuri dezvoltate de antreprenori locali sau medici, pe care o urmează şi alţi jucători din piaţă.

Compania a preluat la jumătatea lunii martie pachetul majoritar de 80% din acţiunile Solomed, un grup de clinici de servicii medicale prezente pe piaţa din Piteşti, Costeşti şi Curtea de Argeş, înfiinţat de un medic. Nici pentru această tranzacţie MedLife nu a oferit la momentul preluării date privind valoarea investiţiei.

Piaţa de servicii medicale private, estimată la 7 miliarde de lei, este una concurenţială la vârf, printre jucătorii care domină piaţa fiind, alături de MedLife şi Regina Maria, Medicover, Sanador, Gral sau Affidea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.04.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.