Top Tranzacţii 2018

Zece tranzacţii făcute de companii din România peste graniţă. Pariul depăşeşte 600 mil. euro

4 iun 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ De la începutul acestui an trei companii româneşti au făcut paşi în afara graniţelor ţării, atât peste Prut, în Republica Moldova, cât şi în Occident, la capătul celălalt al Europei, în Spania ♦ Acestea se adaugă altor şapte care au făcut achiziţii similare anul trecut ♦ Deşi timide şi nu foarte multe, aceste mutări cu o valoare cumulată de peste 600 mil. euro demonstrează că românii prind curaj să-şi extindă businessul peste graniţă după ce în circa trei decenii de capitalism şi-au ancorat afacerile în „portul“ România.

„Este mai mult decât o privati­za­re. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiţie. Este mai mult decât o mişcare strate­gi­că din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrăţire şi despre unirea românilor cu români. Acum printr-un con­tract, mâine printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri şi acţiuni la fel de concrete şi la fel de ferme, România adoptă politica fap­te­lor în relaţia cu Republica Moldova. Aceasta este aşteptarea pe care o au de la noi atât cetă­ţe­nii români, cât şi cei din Republica Moldo­va“, a spus Dănuţ Andruşcă, ministrul economiei.

El a făcut această afirmaţie în contextul în care Transgaz, companie deţinută de statul român în proporţie de 58,5%, a semnat con­trac­tul de preluare a Vestmoldtransgaz Chişi­nău, transportatorul de gaze din Republica Mol­dova. Compania de peste Prut a fost pri­vati­zată, iar Transgaz a plătit 180 mil. lei mol­do­veneşti, respectiv 8,9 mil. euro, pentru a o prelua. Aceasta nu este singura mu­tare a unei com­panii româneşti peste Prut, tot în 2018 Banca Transilvania a anunţat că a preluat un pachet de acţiuni în cadrul Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova după active. Banca Transilvania deţine o participa­ţie de peste 66% împreună cu Banca Euro­peană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o bancă din afara Republicii Moldova investeşte pe această piaţă, BT deschizând astfel drumul investiţiilor în ţara vecină“, spun oficialii Băncii Transilvania, a doua cea mai mare bancă după active din România. Mai mult, la scurtă vreme după anunţul privind preluarea unui pachet de acţiuni, Banca Transilvania a anunţat că este dispusă să plătească încă 32 mil. euro pentru a prelua controlul integral. Din calculele ZF reiese că BT a plătit pentru pachetul iniţial circa 40 mil. euro, ţinând cont de preţul anunţat pentru restul de acţiuni.

A doua bancă din România ca active nu se află la prima tranzacţie. La finalul anului trecut Banca Transilvania a bătut palma şi cu grupul grecesc Eurobank pentru preluarea Bancpost, noua bancă din sistemul bancar ro­mânesc cu o cotă de piaţă de 2,9%. BT a plătit peste 220 milioane de euro pentru achiziţia Bancpost.
Decizia unor companii de a face pri­mii paşi în afara graniţelor în ţările vecine nu este ceva caracteristic doar României, este o mişcare normală, justificată de apropierea geo­grafică şi de faptul că este posibil să existe asemă­nări de comportament de consum sau de mediu de business.

În aceste context, producătorul de mate­ria­le de construcţii Teraplast, procesator de PVC activ pe piaţa locală, a achiziţionat în vara lui 2017 producătorul de panouri sand­wich Interlemind din Serbia într-o tranzacţie de 4,3 mil. euro. Reprezentanţii Tera­plast spun că alegerea Serbiei pentru această achi­zi­ţiei a avut la bază obstacolele pe care com­pa­nia le avea în livrarea de produse în zone pre­cum nordul Greciei sau zona de sud a României.

„Achiziţia din Serbia face parte din stra­te­gia grupului Teraplast de a creşte vo­lumul vânzărilor şi profitabilitatea. TeraSteel exportă în Serbia, Bulgaria, Muntenegru şi Slovenia de aproximativ doi ani, iar prin fabrica de la Leskovac ne propunem să creştem expo­nen­ţial vânzările în zona Balcanilor“, spunea atunci Dorel Goia, preşedintele consiliului de admi­nistraţie Teraplast şi acţionarul com­pa­niei.
De departe cea mai mare tranzacţie fă­cută de o firmă românească în vecini este cea a operatorului telecom RCS-RDS care a cum­pă­rat în Ungaria compania Invitel Tavkozlesi ZRt pentru 140 mil. euro. RCS-RDS, prin fi­liala din Ungaria a cumpărat un operator cu 700.000 de clienţi care au servicii de tele­viziu­ne prin cablu, internet fix şi telefonie fixă. Invitel a avut în 2016 afaceri de 85 mil. euro cu un EBITDA (profit operaţional) de 23,2 mil. euro.

În 2017 s-au semnat şapte tranzacţii care au avut de partea cumpărătorului companii înregistrate în România, indiferent dacă au sau nu acţionariat local. Valorile tranzacţiilor va­riază de la câteva milioane de euro, la sute de milioane, arată un clasament al ZF şi al com­paniei de audit şi consultanţă PwC Româ­nia. Clasamentul ia în calcul şi compa­niile care nu au acţionariat local, dar sunt înregistrate în România şi au local cea mai mare parte a activităţii. 

„Se remarcă o îmbunătăţire substanţială în ceea ce priveşte numărul, valoarea şi diversitatea sectoarelor în care au fost realizate achiziţii în afara ţării de către companii din România. Prin comparaţie, în anul 2016 numărul tranzacţiilor de achiziţie realizate în ţară, cu capital autohton, era aproximativ similar cu al celor realizate în afara ţării, în anul 2017, cu capital românesc“, explica recent Dragoş Atanasiu, senior manager M&A Services în cadrul PwC România. 

Un exemplu în acest caz este compania imobiliară NEPI – Rockcastle care deşi are o bună parte din operaţiuni în România, nu are acţionariat local. Anul trecut grupul a cumpă­rat un mall şi două clădiri de birouri în Bulga­ria pentru peste 450 mil. euro cu­mu­lat. Compania este unul dintre cei mai importanţi jucători locali de pe piaţa imobiliară, însă a început să investească şi în afara ţării deoarece nu există multe ţinte de achiziţii în România.

Cele două mutări ale NEPI sunt cele mai importante ca valoare cumulată dintre cele analizate. Clasamentul mai cuprinde o altă mutare în acelaşi domeniu, mai exact preluarea de către Globalworth Real Estate Investments a unui pachet majoritar în cadrul companiei imobiliare Griffin Premium din Polonia. La fel ca în cazul NEPI, Globalworth a pariat iniţial pe România pentru ca apoi să îşi diversifice portofoliul. 

Apetitul românilor pentru achiziţii nu s-a limitat la regiune, unele companii făcând mutări chiar pe unele dintre cele mai puternice pieţe din Europa.

Cea mai recentă dintre acestea, ce datează din aprilie 2018, este cea făcută de Scandia Food, cel mai mare producător de conserve din România. Compania a achiziţionat Thenaisie Provote, o companie din Galicia, Spania, specializată în producţia şi distribuţia de produse din peşte şi fructe de mare. Aceasta este prima achiziţie făcută de producătorul român în afara ţării şi face parte din strategia companiei de a deveni cea mai mare companie românească de produse alimentare la nivel naţional şi un lider în nutriţie la nivel european, potrivit oficialilor companiei. „Suntem interesaţi să ne dezvoltăm afacerea prin noi achiziţii de businessuri în segmentul food atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională şi în prezent analizam trei noi oportunităţi în acest sens (…)“, au declarat ei.

Similar, compania locală IT Bitdefender a făcut o achiziţie în Franţa, iar retailerul de modă online FashionUp a preluat un jucător cu profil similar în Italia, o piaţa mult mai puternică şi dezvoltată. De asemenea, o altă companie fondată local a făcut o mutare în Occident, mai exact în Germania, cea mai puternică economie europeană. Producătorul de ciocolată Heidi, despre care puţină lume ştie că este un brand românesc fondat de mai mulţi antreprenori elveţieni, a preluat compania germană Schwermer Dietrich Stiehl, producător de praline premium.
Iar acesta este doar începutul.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.