În sfârşit: Barniveld Enterprises, un fond deţinut în totalitate de familia Vardinogiannis din Grecia, a achiziţionat Marfin Bank România

4 mar 2018 Autor: Anelis Baciu

♦ Tranzacţia a fost semnată anul trecut.

Fondul de investiţii Barniveld Enterprises, deţinut în totalitate de familia familia Vardinogiannis din Grecia, a preluat sucursala locală a ciprioţilor de la Marfin Bank, potrivit informaţiilor din piaţă. În tranzacţie a fost vehiculat si numele fondului de investiţii londonez Duet Private Equity care ulterior a ieşit.

Tranzacţia a fost semnată anul trecut. Barniveld Enterprises a preluat Marfin de la Fondul de de Rezoluţie din Cipru în proprietatea căruia banca ajunsese ca urmare a crizei greceşti care s-a propagat şi în sistemul bancar din Cipru. Potrivit surselor din piaţă, Marfin a beneficiat şi de susţinerea financiară a familiei Vardinogiannis, una dintre cele mai cunoscute familii de armatori din Grecia.

Marfin Bank a mai fost în discuţii de pre­luare şi cu Bank of Beirut. Negocierile în­tre Fon­dul de Rezoluţie din Cipru şi banca li­ba­ne­ză au durat mai bine de un an, dar în fi­nal au eşuat, banca din România fiind ne­vo­ită din nou să găsească un potenţial cum­părător.

Marfin Bank România a revenit în 2016 pe profit, rezultatul financiar cumulând 39,7 milioane de lei (8,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Marfin nu mai înregistrase profit în România din 2012, iar pierderile agregate din perioada 2013-2015 au însumat 300 de milioane de lei, echi­valentul a peste 66 mil. euro. Cel mai prost an pentru Marfin în România a fost 2014, când banca a raportat o pierdere de 216 mil. lei.

La finalul anului 2016 Marfin avea active de 2 miliarde de lei şi se situa pe locul 22 în clasamentul din sistemul bancar cu o cotă de piaţă de 0,52%, în scădere de la 0,6% la finalul lui 2015. Capitalul social al băncii însuma 317 milioane de lei în decembrie 2016, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Fondul de Rezoluţie din Cipru a trebuit să vândă sucursale Marfin din străinătate ca parte a programului de salvare a băncilor cipriote lovite de criza grecească.

În România, ca urmare a crizei greceşti depozitele Bank of Cyprus, o altă bancă ci­pri­otă importantă, au fost preluate de Marfin.

Restul operaţiunilor locale ale Bank of Cyprus fiind lichidate. Banca Românească a fost vândută recent de către National Bank of Greece (NBG) către grupul ungar OTP, în timp ce Bancpost, deţinută de Eurobank a ajuns la un acord cu Banca Transilvania, în timp ce sucursala locală a Piraues a fost cumpărată de fondul de investiţii J.C Flowers.

Anul trecut a fost anul tranzacţiilor în sistemul bancar, pe lângă preluarea Marfin, fiind înregistrate încă patru tranzacţii. Trei dintre tranzacţii au avut ca obiect o bancă grecească -Bancpost, Banca Românească şi Piraeus. Bancpost a ajuns în portofoliul Băncii Transilvania, Banca Românească a semnat cu OTP, iar Piraeus a bătut palma cu fondul de investiţii american J.C Flowers. Tot în 2017 a fost demarată fuziunea dintre Intesa Sanpaolo şi Veneto Banca şi a fost finalizată tranzacţia de preluare a Băncii Comerciale Carpatica de către Patria Bank.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.