Ce spune BNR despre tranzacţia OTP - Banca Românească: O aprobă sau nu? Documentaţia este în curs de analiză în termenul legal

8 mar 2018 Autor: Anelis Baciu

Documentaţia tranzacţiei OTP - Banca Românească este în curs de analiză la Banca Naţională, evaluarea încadrându-se în termenul stabilit de lege, au transmis oficialii BNR la solicitarea ZF privind statusul acestei tranzacţii.

„Documentaţia privind evaluarea calităţii achizitorului potenţial, OTP Bank România, precum şi a solidităţii financiare a acestuia în raport cu achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Româneşti, membră a Grupului National Bank of Greece (NBG), este în curs de analiză, în termenul legal stipulat de cadrul juridic în materie. Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a Ro­mâniei, infor­maţiile obţinute în cursul exercitării atribuţiilor băncii centrale în do­meniul autorizării, reglementării şi su­pra­vegherii pru­denţiale a institu­ţiilor de credit sunt considerate secret profesional şi im­plică respectarea obligaţiei corelative de păstrare a confidenţialităţii, putând fi dezvăluite numai în condiţiile expres prevăzute de lege“, a transmis BNR.

Solicitarea ZF a fost efectuată în contextul în care Sandor Csanyi, pre­şedintele OTP Group, a declarat la finalul săptămânii trecute că are „o presimţire rea în ceea ce priveşte obţinerea aprobării BNR“ şi că „deşi directorul general adjunct al grupului negociază la Bucureşti cu BNR, în continuare rămân probleme nerezolvate“. Declaraţia lui Csanyi nu a făcut altceva decât să confirme ceea ce în piaţă era vehiculat de multă vreme, respectiv că ungurii întâmpină dificultăţi în obţinerea avizului de la BNR.

Ungurii au bătut palma cu NBG pentru achiziţia Băncii Româneşti în vara anului trecut, însă au depus toate documentele la BNR în ianuarie 2018.

În cazul în care BNR nu aprobă preluarea, grecii de la NBG vor fi nevoiţi să caute din nou un cumpărător pentru sucursala locală.

În cursa pentru Banca Românească au fost, pe lângă OTP, şi Banca Transilvania, fondul de investiţii J.C. Flowers şi Axxess Capital, condus de Horia Manda. Având în vedere că Banca Transilvania şi Axxess Capital au cumpărat deja bănci la nivel local - Bancpost, respectiv Banca Comercială Carpatica - cel mai probabil doar J.C. Flowers ar fi interesat să intre din nou în negocieri.

Ungurii îşi doresc ca prin achiziţii şi creştere organică să ajungă la o cotă de piaţă de 7-8% în România. Un aviz negativ din partea BNR pentru preluarea Băncii Româneşti ar frâna extinderea OTP. În România, OTP avea la finalul anului trecut o cotă de piaţă în funcţie de active de 2,2%. Achiziţia Băncii Româneşti din vara anului trecut ar propulsa banca din România cel mai probabil pe locul opt în sistemul bancar şi ar duce cota de piaţă la aproximativ 4%.

În cursa pentru Banca Românească au fost, pe lângă OTP, şi Banca Transilvania, fondul de investiţii J.C. Flowers şi Axxess Capital, condus de Horia Manda

 

 

 

 

 

 

 

 

anelis.baciu@zf.ro

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.