Banca Transilvania, tot mai aproape de preluarea Bancpost: „Negocierile sunt aproape de finalizare, parcurgem ultimele etape”

12 nov 2017 Autor: Anelis Baciu

♦ Data semnării acordului este estimată cel mai târziu pentru finele lunii noiembrie 2017 şi va fi anunţată public.

Negocierile dintre Banca Transilvania şi grupul grecesc Eurobank, proprietarul Bancpost, au intrat în linie dreaptă, în prezent parcurgându-se ultimele etape pentru semnarea acordului, a anunţat vineri pe bursă Banca Transilvania.

„În ultimele săptămâni s-au făcut progrese semnificative înspre un rezultat pozitiv, iar negocierile sunt aproape de finalizare, părţile parcurgând ultimele etape în vederea semnării unui acord. (…) Data semnării acordului este estimată cel mai târziu pentru finele lunii noiembrie 2017 şi va fi anunţată public de îndată ce formalităţile necesare vor fi parcurse în mod corespunzător”, se scrie în nota de informare publicată pe bursă.

Iniţial, tranzacţia era estimată pentru finalul lunii octombrie, însă discuţiile au intrat în prelungiri. Banca Transilvania ar urma să preia toate operaţiunile locale ale Eurobank, respectiv Bancpost, divizia de leasing financiar ERB Leasing şi compania de credite de consum ERB Retail Services.

În urma preluării Bancpost, a noua bancă din piaţa locală, cu o cotă de piaţă de 2,9%, Banca Transilvania s-ar apropia semnificativ de BCR şi ar ajunge la o cotă de piaţă de circa 16%. La finalul anului trecut Banca Transilvania avea o cotă de piaţă de 13,15%, fiind a doua cea mai mare bancă locală.

În ultimii ani, Banca Transilvania a fost o surpriză pozitivă, jucătorul din Cluj înregistrând creşteri notabile ale cotei de piaţă după active de la un an la altul. Pe parcursul crizei, a fost cea mai dinamică bancă mare, câştigând puncte procentuale la poziţia sa de piaţă faţă de 2008, în condiţiile în care a fost şi mai puţin afectată de costul riscului.

Banca Transilvania a mizat şi pe cartea achiziţiilor şi are experienţa unei preluări recente. La finalul anului 2014, Banca Transilvania a cumpărat Volksbank într-una dintre cele mai mari tranzacţii de preluare şi fuziune de pe piaţa bancară românească. După preluarea Volksbank, Banca Transilvania a reuşit să urce în topul local după active până pe locul doi, o poziţie care a fost ocupată tradiţional până în 2015 de BRD-SocGen.

După preluarea Volksbank, activele Băncii Transilvania au făcut în 2015 un salt de 33%, ajungând la 47,3 mld. lei. Privind în urmă, în 2008, Banca Transilvania avea o cotă de piaţă de 5,4% şi era pe locul al şaptelea în sistemul bancar românesc.  Pe partea de creditare, Banca Transilvania a dublat volumul finanţărilor acordate în perioada 2008-2016.

Anul trecut, Banca Transilvania a reuşit să-şi majoreze veniturile operaţionale cu 2,5%, la 2,8 mld. lei, şi a raportat un profit net de 1,2 mld. lei, la jumătate faţă de nivelul record din 2015, când s-a înregistrat un câştig excepţional în urma preluării Volksbank. Stocul de credite nete acordate de banca din Cluj a ajuns la sfârşitul anului trecut la 27,2 mld. lei, în creştere cu 8,4% faţă de 2015.

Depozitele atrase de banca din Cluj de la clienţi au avansat în 2016 cu 9% faţă de finele anului 2015, la 41,8 mld. lei. În primul semestru din acest an, Banca Transilvania a raportat un profit net de 496 mil. lei, câştig semestrial record. Banca din Cluj şi-a majorat activele cu 11% faţă de S1 2016, la 53,2 mld. lei. Pe de altă parte, Bancpost, cea mai importantă entitate din portofoliul local al grecilor, se plasa anul trecut pe locul nouă în sistemul bancar local. Banca avea o cotă de piaţă de 2,9% cu active de 11,6 mld. lei (2,5 mld. euro) şi aproximativ 1 milion de clienţi de retail, corporate şi instituţionali. în ultimii ani, Bancpost a trecut printr-un proces de redimensionare teritorială, reducând la jumătate reţeaua teritorială, de la peste 300 de unităţi la sub 150 în prezent, iar numărul angajaţilor a ajuns la 2.117.

Bancpost este controlată de Eurobank de aproape două decenii, în urma procesului de privatizare şi a cumpărărilor succesive de acţiuni de la ceilalţi acţionari. Cumpărătorul Bancpost va trebui să ramburseze şi liniile de finanţare acordate de banca-mamă Eurobank controlează în România active de circa 2,6 mld. euro.

Bancpost a fost înfiinţată la începutul anilor ‘90, fiind considerată banca Poştei. Banca a început procesul de privatizare în 1998 cu Eurobank, grupul grec ce avea atunci în acţionariat şi cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank. Alături de Eurobank, la privatizare a venit şi GE Capital, divizia de investiţii a gigantului american General Electric. Americanii şi-au vândut ulterior acţiunile către greci.

Recent, Banca Transilvania a anunţat şi achiziţia unei participaţii de 39% împreună cu BERD la Victoriabank, a treia cea mai mare bancă după active din Republica Moldova.

 

 

.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2017

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.