Austriecii de la VIG îşi întăresc prezenţa în regiune prin achiziţia companiei din Polonia a nemţilor de la Gothaer

7 iun 2018 Autor: Anelis Baciu

Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) îşi extinde prezenţa re­gională după ce a ajuns la o înţe­legere cu grupul german Gothaer pen­tru pre­luarea companiei din Polonia deţinute de nemţi. Gothaer Polonia este spe­cia­li­zată pe vânzarea de asigurări generale şi a înregistrat prime brute subscrise în va­loare de 150 milioane de euro anul tre­cut, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 1%. Gothaer Po­lonia are mai mult de 632.000 de clienţi, 530 de angajaţi şi un portofoliu de circa 2 mil. poliţe.

„Achiziţia Gothaer va avea ca re­zultat creşterea cotei noastre de piaţă pe segmentul asigurărilor generale de la 6,2% la 7,8%. Această achiziţie repre­zintă un pas important în atingerea obiec­tivului nostru de a avea o cotă de piaţă de cel puţin 10% în Polonia pe ter­men mediu“, a explicat Franz Fuchs, mem­bru al boardului VIG Polonia.

VIG deţine patru companii în Po­lonia care au înregistrat împreună prime brute subscrise de 887 milioane de euro anul trecut, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 6%. Spre com­pa­raţie, în Ro­mânia VIG are o cotă de piaţă de peste 20% şi afaceri de 507 mil. euro.

Mai multe surse din piaţa locală afir­mă că şi asigurătorul deţinut de Gothaer în România este la vânzare, printre potenţialii cumpărători fiind un alt grup ger­man, respectiv Allianz. Întrebată de ZF dacă intenţionează să cumpere alte com­panii la nivel local, Eli­sabeth Stadler, CEO al VIG, a decla­rat în luna mai a acestui an că nu exclude viitoa­re achi­ziţii şi a pre­cizat că porto­foliul potenţialelor ţinte de achi­ziţie trebuie să se plieze pe strategia gru­pului.

Divizia locală a asigurătorului german Gothaer a înregistrat prime brute subscrise de peste 119 milioane de lei anul trecut, în creştere cu 22% faţă de 2016, pe fondul unor vânzări mai mari de poliţe facultative Casco şi asigurări de garanţii. În România Gothaer este un asigurător de mici dimensiuni, cu o cotă de piaţă de 1,5%.

Anul 2017 a fost un an modest pentru piaţa locală de asi¨gurări în termeni de vânzări, în condiţiile în care deşi veniturile populaţiei au crescut, iar economia a avansat cu 7%, companiile de asigurări au reuşit să-şi majoreze încasările cu doar 3,5%, până la 9,7 miliarde de lei. Avansul firav înregistrat anul trecut a fost un efect al scăderii primelor subscrise pe segmentul RCA, cea mai importantă sursă de venituri pentru companiile locale de asigurări.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.