TRANZACŢII

Tranzacţie de peste 150 mil euro care intră în linie dreaptă. Două companii străine şi un fond de investiţii, în cursă pentru preluarea Urgent Cargus

11 oct 2017 Autor: Mădălina Panaete

Urgent Cargus operează în prezent 72 de centre şi depozite şi are o flotă de 2.600 de vehicule

Fondul de investiţii Abris Capital Partners a clădit compania de curierat Urgent Cargus prin mai multe achiziţii semnate începând cu anul 2012. Anul acesta compania de curierat aşteapă afaceri de 85 de milioane de euro.

Fondul de investiţii Warburg Pincus, Poşta Ungară şi Poşta Austriacă sunt pe lista scurtă a companiilor interesate de pre­lua­rea Urgent Cargus, al doi­lea cel mai mare jucător de pe piaţa de cu­rierat, conform sur­selor de piaţă.

Valoarea tranzacţiei este estimată la 150-170 de milioane de euro.

Astfel, Abris Capital Partners, fondul de investiţii care deţine com­pania de cu­rierat, încearcă în con­tinuare să vân­dă acest business care anul trecut a ajuns la afaceri de 70 de milioane de euro.

Primele infor­maţii despre vân­zarea com­paniei au apărut la începutul anu­lui, dar oficialii fon­dului de in­ves­ti­ţii au negat informa­ţia la acea vreme.

Contactat ieri de ZF, Cezar Scarlat, ro­mânul care conduce operaţiunile fondului de investiţii pe plan local, nu a comentat informaţiile.

Printre fondurile de investiţii interesate de compania de curierat s-a aflat şi Mid Europa Partners, care a făcut însă un pas înapoi. În luptă pentru compania de curierat au mai rămas astfel trei jucători, conform surselor ZF.


Cezar Scarlat (foto stânga), românul care conduce operaţiunile fondului de investiţii Abris Capital Partners pe plan local


Conform datelor ZF, Warburg Pincus a tatonat până acum piaţa de real estate din România.

Fondul a investit de-a lungul celor 50 de ani de existenţă peste 60 de miliarde de dolari în 700 de companii din 40 de ţări, conform datelor de prezentare a grupului. În acest moment, fondul adminis­trează investiţii de 44 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, Poşta Ungară - Magyar Posta-  este una dintre cele mai mari companii din Ungaria, având circa 30.000 de angajaţi, o flotă de 3.000 de vehicule şi 2.700 de oficii poştale.

Magyar Posta are afaceri de peste 60 mil. euro (peste 190 mil. forinţi), conform da­telor de pe site-ul companiei.

Pe de altă par­te, Poşta Austriacă (Aus­tri­an Post) a mai avut o com­panie pe piaţa ro­mâ­nească de cu­rie­rat şi anume PostMas­ter, în prezent controlată de către antre­preno­rul român Octavian Radu, pro­prietarul lanţului Diverta.

Post Master este un jucător din top zece de pe piaţa românească, însă a avut anul trecut afaceri de 7,5 mil. euro, de aproape zece ori mai mici decât cele ale Urgent Cargus.

Post Master livra într-un an apro­xi­mativ 30 de milioane de scrisori şi aproximativ 350-400 de milioane de pliante de re­clame, conform infor­maţiilor furni­zate anterior de companie.

Cele mai importante tranzacţii în do­me­niul curieratului, o piaţă ce se în­dreaptă către 450 de milioane de euro, au fost sem­na­te de fondul de investiţii Abris Capital Part­ners, care a cum­părat Urgent Curier, Car­gus Inter­national, Sprint Curier, TCE Lo­gistică, CRX şi Otto.

Abris Capital a cumpărat în 2013 com­pania de curierat Cargus International de la grupul ger­man DHL, parte a Deutsche Post, pentru ca un an mai târziu să preia şi Urgent Curier, controlată anterior de soţii Corina şi Sebastian Bălăşescu. Ulterior, fondul a unit operaţiunile celor doi jucători de pe piaţa curieratului cu alte active pe care le-a achiziţionat în acest sector, punând bazele unui jucător care s-a aşezat pe poziţia a doua pe piaţa de curierat, după compania românească FAN Courier.

Acestea nu au fost însă singurele tranzacţii pe piaţa locală, în total fondul bifând opt achiziţii, cele mai multe în domeniul curieratului. conform datelor ZF. 

Urgent Cargus operează în prezent 72 de centre şi depozite şi are o flotă de 2.600 de vehicule (proprii şi subcontractate). Compania transportă 32 de milioane de colete în fiecare an şi are peste 1.100 de salariaţi. Urgent Cargus estimează pentru acest an afaceri de 85 mil. euro, faţă de 70 mil. euro anul trecut, conform celor mai recente date. Abris Capital Partners este orientat pe investiţii în Europa Centrală şi de Est. Fondul, ale cărui baze au fost puse în 2006, are trei birouri, în Bucureşti, Varşovia şi Kiev. Fondul de investiţii administrează capitaluri de 1,2 mld. euro, conform celor mai recente date. 

Piaţa locală de curierat, unde lucrează peste 12.000 de oameni,  ar putea creşte în acest an cu circa 10%, ajungând astfel la peste 450 de milioane de euro, conform unei analize ZF. Astfel, domeniul cu una dintre cele mai mari creşteri din economia locală se îndreaptă cu paşi reprezi spre jumătate de miliard de euro. Comparativ, în Polonia acest sector a ajuns deja la 1 miliard de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.10.2017

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.