Fondul de investiţii Mid Europa, din nou în „pole-position“ pentru preluarea Urgent Cargus

7 mar 2018 Autori: Cristian Hostiuc , Mădălina Panaete

Mid Europa Partners, fond de investiţii care controlează pe plan local businessuri precum Regina Maria (servicii medicale) sau Profi (retail alimentar), a reintrat în negocieri pentru preluarea Urgent Cargus, al doilea cel mai mare jucător de pe piaţa de curierat, conform unor surse din piaţă.

Urgent Cargus, o companie cu afaceri de 85 milioane de euro anul trecut, este controlat în prezent de fondul de investiţii Abris Capital Partners, care tatonează vânzarea companiei de mai bine de un an. Reprezentanţii Abris Capital nu au comentat informaţia cu privire la negocierile cu Mid Europa.  

Mid Europa a mai fost în negocieri pentru preluarea companiei de curierat, în luptă fiind şi fondul de investiţii Warburg Pincus, dar şi Poşta Ungară şi Poşta Austriacă. Însă, dealul a picat din cauza neînţelegerilor pe preţ, conform surselor din piaţă. Tranzacţia era evaluată la peste 130 mil. euro. De asemenea, Abris Capital tatonează şi listarea companiei la BVB  în speranţa de a obţine un preţ mai bun, potrivit celor mai recente date. Urgent Cargus a finalizat anul trecut cu afaceri de 85 mil. euro, iar pentru acest an aşteaptă un avans al businessului de 20%, potrivit oficialilor companiei. Compania transportă 32 de milioane de colete în fiecare an. Urgent Cargus este compania rezultată în urma fuziunii businessurilor Cargus International şi Urgent Curier.

Fondul de investiţii Abris Capital Partners a cumpărat în 2013 compania de curierat Cargus International de la compania germană de curierat DHL, parte a Deutsche Post, pentru ca circa un an mai târziu să preia şi Urgent Curier, controlată anterior de soţii Corina şi Sebastian Bălăşescu, şi să unească operaţiunile celor doi jucători de pe piaţa de curierat, punând bazele unui jucător de top.  Procesul de fuziune prin preluarea prin absorbţie a Urgent Curier de către Cargus a fost aprobat de acţionari la finalul lui 2014. Au urmat apoi achiziţii mai mici ale fondului de investiţii care să întărească poziţia Urgent Cargus, respectiv preluarea TCE Logistică, CRX şi Otto, iar ulterior fondul a preluat compania de curierat Sprint Curier. Abris Capital este unul dintre fondurile de investiţii active în România, preluând în două tranşe producătorul de hârtie Pehart Tec şi controlul grupului de reciclare Green Group. Fondul intră în acţionariatul companiilor doar preluând pachete majoritare.

Abris Capital Partners este o firmă de private equity orientată pe investiţii în Europa Centrală şi de Est, ale cărei baze au fost puse în 2006 şi care are trei birouri, în Varşovia, Bucureşti şi Kiev. Pe piaţa de curierat, Urgent Cargus concurează cu jucători precum FAN Courier, DHL, TNT, DPD sau Sameday Courier. Piaţa de curierat este evaluată la peste 400 de milioane de euro anual.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.