Antreprenori locali. Compania aeriană Blue Air a atras în acţionariat grupul german Zeitfracht, care a preluat 10% din acţiuni

marţi, 20:31 Autor: Mădălina Panaete

Blue Air este cea mai mare companie aeriană cu acţionariat privat românesc şi al doilea transportator ca trafic din România, după Wizz Air.

Grupul german Zeitfracht a intrat în acţionariatul transportatorului Blue Air Aviation, cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi, preluând 10% din acţiuni.

Aceasta este a doua schimbare importantă din acţionariatul companiei, după ce Luciana Păunescu şi Tudor Constantinescu au vândut acţiunile către Marius Puiu şi Teodor Cristian Rada, conform datelor din Monitorul Oficial.

Reprezentanţii Blue Air spun că negocierile între companie şi grupul german au fost demarate la sfârşitul anului 2018, iar semnarea documentelor de transfer a avut loc pe 12 decembrie.

Ulterior, Zeitfracht a îndeplinit toate procedurile prevăzute în legislaţia din Germania pentru achiziţii de participaţii în societăţi străine, proceduri ce au fost finalizate la începutul lunii februarie 2019.

Odată această etapă obligatorie încheiată, a fost demarată procedura de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a noului acţionariat al Blue Air. Cu experienţă în aviaţie, logistică, investiţii şi consultanţă, Zeitfracht este un business de familie cu o istorie de peste 70 de ani.

Blue Air este cea mai mare companie aeriană cu acţionariat privat românesc şi al doilea transportator ca trafic din România, după Wizz Air. Conducerea compa­niei estima anterior pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 460 mil. euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza informaţiilor furnizate de companie. Blue Air a transportat anul trecut peste 5 milioane de pasageri.

Blue Air Aviation este fosta companie Blue Air Airline Management Solution, înfiinţată de Teodor Cristian Rada, Marius Puiu, Tudor Constantinescu şi Luciana Păunescu. Aceştia au înfiinţat compania cu puţin înainte de a prelua businessul de la omul de afaceri Nelu Iordache. Sub umbrela noilor acţionari, Blue Air a urcat pe locul doi în topul celor mai mari companii aeriene prezente pe plan local, depăşind compania de stat Tarom. Compania are baze la Bucureşti, Iaşi, Bacău şi Cluj, iar în timpul verii la Constanţa.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.