ZF Live. Ciprian Bîrsan, senior broker, Tradeville: O criză politică nu ar produce efecte puternice pe bursa românească, investitorii fiind mai răbdători acum

19 iun 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

Ciprian Bîrsan, senior broker la Tradeville, consideră că o eventuală cădere a guvernului Grindeanu miercuri nu ar produce efecte puternice pe piaţa de capital de la Bucureşti.

Legat de sentimentul de ieri, pe fondul crizei politice de la Bucureşti, Bîrsan a afirmat în emisiunea de business ZF Live că evoluţia este mixtă.

„Piaţa nu este foarte agitată. Evoluţia este una mixtă, deşi indicii sunt un pic pe roşu, cred că acolo unde vedem scăderi, sunt un pic mai accentuate decât emitenţii care sunt în momentul de faţă pe plus.“

Ieri indicele BET afişa 8.412 puncte, minus 0,6% faţă de şedinţa precedentă.

Întrebat dacă recentele scăderi au legătură cu criza politică sau este vorba de o rearanjare, o trecere a perioadei de dividend sau dorinţa oamenilor de a marca profitul de la începutul acestui an, Bîrsan consideră că mai multe elemente contribuie la peisajul actual.

„Eu cred că este un cumul de factori. Foarte multe date de înre­gistrare au trecut, acţiunile au corectat cu valoarea matematică a dividendului cu aproximarea şi aproximaţia de rigoare. Începe sezonul estival, în care este cunoscut faptul că investitorii sunt mai degrabă cu gândul la concediu decât cu gândul la investiţiile de la bursă şi poate că au cântărit şi tensiunile din PSD, cu tot ce am văzut la sfârşitul săptămânii trecute şi începutul săptămânii“, spune Bîrsan.

În condiţiile în care guvernul va cădea, Bîrsan consideră că piaţa de la Bucureşti nu va fi marcată puternic.

„Îmi place să cred că efectul va fi mai mic decât în momentul de faţă, pentru că nu cred că va cântări. Eu cred că în momentul de faţă investitorii instituţionali mai degrabă sunt un pic mai răbdători şi aşteaptă o clarificare a situaţiei, situaţie care ar trebui în câteva zile, maximum o săptămână, să ajungă la un verdict“, spune Ciprian Bîrsan.

„Investitorii sunt deocamdată liniştiţi, strategia lor rămâne aceeaşi. Au venit ştiri cum că companii din sectorul energetic vor veni cu dividende. Deci, investitorii nu par îngrijoraţi de lucrul acesta. Ei au generat criza, ei o vor rezolva“, a continuat Bîrsan.

Întrebat dacă bursa va rezista în condiţiile în care criza politică ar continua, Bîrsan este optimist.

„Eu zic că piaţa va rezista. Practic, de o săptămână şi ceva, două săptămâni, piaţa este într-o consolidare mai degrabă. Acţiunile au mai corectat, au avut nişte puncte de maxim.“

Legat de evoluţia indicelui BET în sezonul estival, Bîrsan spune că am putea fi martori la un peisaj bursier mai dinamic şi datorită faptului că mai multe companii importante au stabilit data de înregistrare înspre toamnă.

„Îmi place să cred că vom avea o vară mai activă, dar la urma urmei, tot investitorul va hotărî cât de incisiv va fi cu piaţa şi cât de atent va fi la piaţă. Oricum avem câţiva emitenţi importanţi care au hotărât ca data de înregistrare să fie undeva mai înspre toamnă, august, septembrie, octombrie. Eu cred că acei emitenţi vor fi în atenţia investitorilor peste vară“, a spus Bîrsan.

grigore.ivan@zf.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.