Tarifele la RCA au rămas neschimbate după expirarea plafonării

19 mai 2017 Autor: Anelis Baciu

Companiile de asigurări nu au modificat tarifele pentru poliţa auto obligatorie (RCA) în prima zi după expirarea termenului limită de aplicarea a tarifelor maximale, arată datele Safety Broker, cel mai mare broker de retail din piaţa locală.

De exemplu, pentru un şofer cu vârsta de 37 de ani care deţine un autoturism cu capacitatea cilindrică de 1598 centimetri cubi tariful anual pentru poliţa RCA se situa la 712 lei, adică cât tariful maximal stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care a fost în vigoare în ultimele şase luni.  Acelaşi tarif de 712 lei este aplicat de toţi cei cinci asigurători de la care s-a primit o ofertă respectiv Omniasig, Generali, City, Asirom şi Allianz-Ţiriac. Tariful de referinţă în acest caz este de 620 de lei, cu circa 13% mai mic decât cel practicat de asigurători în prezent.

"Tarifele nu au crescut după expirarea plafonării, ci dimpotrivă în unele cazuri au scăzut la nivelul de referinţă aşa cum se întâmpla în cazul Groupama, de exemplu. Mă aştept ca tarifele să rămână neschimbate în urmatoarele 2-3 luni, spune Viorel Vasile, CEO al Safety Broker.

Un tarif neschimbat şi la nivelul tarifului maximal se întâlneşte şi în cazul unui şofer cu vârsta de 62 de ani care conduce un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1896 centimetri cubi. În acest caz pentru poliţa pe un an Omniasig, Generali, City, Asirom şi Allianz-Ţiriac au ofertat un tarif de 798 lei, adică exact valoarea tarifului maximal aplicat în ultimele şase luni.

Ieri a fost ultima zi în care companiile de asigurări la tari­fele maximale stabilite ASF, în condiţiile în care de astăzi au intrat în vigoare tarifele de referinţă. Spre deosebire de tarifele maximale, tari­fele de referinţă au doar caracter orientativ. Cu toate acestea, reprezen­tan­ţii ASF susţin că  pentru a vinde poliţa RCA la un tarif mai mare decât tariful de referinţă asigurătorii ar trebui să vină cu argumen­te foarte solide. Noile ta­rife pentru poliţa RCA au fost publicate de ASF mier­curi şi sunt în medie cu 13% mai mici decât tari­fele maximale.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.