Pregătiţi-vă, de abia acum începe adevărata revoluţie fiscală! Comercianţii vor avea case de marcat electronice până la jumătatea lui 2018. „Pe asta ne bazăm când estimăm creşterea de TVA cu 9 mld. lei“

17 dec 2017 Autor: Dragoş Dinu

România este ultima ţară din lume care încă foloseşte casa de marcat tradiţională, în timp ce în ţări precum Ungaria, Bulgaria sau Ucraina se folosesc casele de marcat cu jurnal electronic de cel puţin 10 ani.

♦ Ordonanţa privind casele de marcat electronice a fost amânată de cel puţin patru ori până acum, dar ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2018 pentru contribuabilii mari, în aprilie 2018 pentru contribuabilii mijlocii şi în august 2018 în cazul contribuabililor mici.

De la jumătatea anului viitor, guvernul vrea să introducă casele de marcat electronice, de pe urma cărora speră să câştige 9 miliarde de lei în plus la buget din încasările de TVA, potrivit declaraţiilor ministrului de finanţe Ionuţ Mişa.

„La estimarea de creştere a TVA am luat în calcul îmbunătăţirea colectării, dar şi faptul că de la jumătatea anului vom avea case de marcat electronice. În plus, încasările administrate de ANAF sunt pe un trend de creştere“, a spus Ionuţ Mişa, în cadrul audierilor la comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, pe tema proiectului de buget pe anul 2018.

Ministrul Finanţelor susţine că relaxarea fiscală a condus la creşterea ponderii veniturilor totale în PIB de la 29,4% în 2016 la 30,5% în 2017, aceasta urmând să ajungă la 31,7% în 2018. El spune că veniturile bugetare vor mai creşte şi pentru că avem programată vânzarea de apă grea, dar şi licitaţiile pentru licenţele de tehnologie 5G. De asemenea, creşterea de venituri în forma de la Parlament faţă de cea de la Finanţe a mai fost explicată şi prin faptul că au fost identificate 200.000 de locuri de muncă noi, de pe urma cărora se vor colecta taxele şi contribuţiile aferente res­pectivelor sa­larii. În plus, „reducerea fiscalităţii a adus sarcina fiscală la cel mai jos nivel din Uniunea Europeană, lucru care stimulează creşterea economică“, a mai spus ministrul finanţelor. Ordonanţa privind casele de marcat electronice a fost amânată de cel puţin patru ori până acum, dar ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2018 pentru contribuabilii mari, în aprilie 2018 pentru contribuabilii mijlocii şi în august 2018 în cazul contribuabililor mici.

Casele de marcat electronice au făcut parte pentru prima dată din pachetul de legi privind combaterea evaziunii fiscale anunţat pe 4 decembrie 2014 de către Ministerul de Finanţe, condus atunci de Ioana Petrescu. Reprezentanţii ANAF spun că elaborarea proiectului a durat atât de mult pentru că au întâmpinat probleme cu privire la costurile de modernizare a caselor de marcat, dar şi în ceea ce priveşte complexitatea datelor care urma să fie raportate către ANAF.

Legislaţia învechită a României a amplificat problemele existente în procesul introducerii caselor de marcat electronice.

România este ultima ţară din lume care încă foloseşte casa de marcat tradiţională, în timp ce în ţări precum Ungaria, Bulgaria sau Ucraina se folosesc casele de marcat cu jurnal electronic de cel puţin 10 ani, spun reprezentanţii ADAMEF.

Printre noutăţile pe care la va aduce pro­iectul caselor de marcat cu jurnal electronic se numără obligaţia comerciantului de a oferi chitanţă atunci când casele de marcat nu funcţionează, în termen de maximum 60 de zile fiind nevoit să remedieze problemele. Costul pentru o casă de marcat electronică probabil că va creşte. În acest moment un astfel de echipament costă aproximativ 80 de euro, dar va ajunge să coste aproximativ 170-180 de euro sau chiar mai mult.

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.