Producţia de electrocasnice câştigă teren la export: top 3 fabrici se apropie de 600 mil. euro

20 mar 2017 Autor: Cristina Rosca

Producătorul Arctic din Găeşti, controlat de grupul turc Arcelik, a rămas şi anul trecut cel mai important exportator local de electrocasnice, ocupând poziţia 33 în clasamentul general, la fel ca şi în 2015, arată datele INS.

Italienii de la De’Longhi şi olandezii de la Philips se apropie de vârful clasamentului, după un salt important în 2016, avans care a dus vânzările externe ale primilor trei producători români de electrocasnice la 530-600 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

În top 500 exportatori din economie îşi fac loc şase companii din domeniu, din care cinci realizează produse finite iar una singură componente. Totuşi, aceste companii investesc în dezvoltare şi acest lucru se vede în poziţia lor în clasamentul exportatorilor, unde toate aceste companii s-au poziţionat mai bine în 2016 comparativ cu 2015.

De’Longhi a început în martie 2013 să realizeze espressoare de cafea în România în fabrica de la Jucu, ocupând astfel o parte din golul lăsat de finlandezii de la Nokia.

Afacerile companiei au crescut constant, majorându-se de aproape patru ori din 2013 până în 2015.  Şi Philips Orăştie a urcat de pe locul 77 până pe poziţia 63 în clasamentul general al exportatorilor, potrivit datelor provizorii furnizate de INS.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.