Noul preşedinte al ASF: Legea RCA aduce soluţii pentru aşezarea pieţei pe coordonate viabile

17 iul 2017 Autor: Anelis Baciu

Noul preşedinte al Autorităţii de Su­pra­veghere Financiară (ASF) Leo­nardo Badea a declarat în prima ieşire pu­blică de când a preluat şefia supra­veghetorului din asigurări, pensii private şi piaţa de capital, că noua lege a asigurărilor auto obligatorii (RCA) aduce soluţii pentru aşezarea pieţei pe coordonate viabile şi are capacitatea de a elimina dezechilibrele.

„Este important să stabilim reguli predictibile în piaţa RCA. Am avut discuţii fructuoase cu toţi jucătorii din piaţă. Vrem să diversificăm posibi­lităţile de dezvoltare a pieţei şi să pro­tejăm interesele clientului. Obiecti­vele mele la conducerea ASF sunt protecţia consumatorului, supra­ve­gherea şi dezvoltarea tuturor celor trei pieţe“, a spus Leonardo Badea la conferinţa de presă susţinută după dezbaterile privind proiectul de normă RCA.

Noua lege RCA a intrat în vigoare pe 12 iulie 2017, iar principalele schim­bări pe care le prevede sunt tariful de referinţă, decontarea directă, pre­cum şi plafonarea cheltuielilor de admi­nis­trare şi achiziţie ale asigurătorilor la ni­velul de 25%.

Noile reglementări din sfera RCA aduc modificări şi asupra sistemului de bonus-malus. După discuţiile din Parlament, s-a convenit asupra faptului ca cea mai ridicată clasă de bonus să ofere un discount de 50% la achiziţia po­liţei RCA, faţă de nivelul de 32% pro­pus iniţial. În acelaşi timp, cea mai ri­di­cată clasă de malus va aduce o pe­na­lizare de 180%, faţă de 200% nivelul propus iniţial, şoferului care provoacă daune.

Vânzările de asigurări auto obligatorii au depăşit pragul de 4 miliarde de lei (896 mil. euro) anul trecut după o creştere de circa 30% faţă de 2015, potrivit datelor ASF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.