FMI vede economia României mai bine în acest an, dar în scădere în 2018

11 oct 2017 Autor: Iulian Anghel

Premierul Tudose: Se pare că a fost bună discuţia pe care am avut-o cu domniile lor şi au revizuit previziunea de creştere.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a majorat previziunile de creş­­tere economică pentru România la 5,5% pentru acest an (5,6% în calculul gu­vernului) şi 4,4% pentru 2018 – un recod pentru UE care ar urma să avan­se­ze în medie cu 2,5% anual acesta şi 2,2% anul viitor.

„O veste bună de la FMI. Se pare că a fost bună discuţia pe care am avut-o cu domniile lor şi au revizuit previ­ziu­nea de creştere economică a Româ­ni­ei de la 4,2% la 5,5%“, a declarat ieri premierul Mihai Tudose, aducând aminte de un conflict mai vechi cu reprezentanţii Fondului pe care şeful guvernului de la Bucureşti îi acuză că au făcut în trecut previziuni greşite pentru economia României.

Deficitul de cont curent va fi în acest an de 3% din PIB şi de 2,9% anul viitor, un deficit finanţabil însă. Există totuşi o sursă de îngrijorare soli­dă: inflaţia care va atinge anul viitor - în opina economiştilor Fon­dului – 3,3%, faţă de 1,1% în acest an. Semnele inflaţiei se văd încă de pe acum: preţurile de consum (IPC) au avansat în septembrie cu 1,8% faţă de septembrie trecut.

Creşterea inflaţiei va determina ma­jorarea dobânzilor şi, pe cale de con­secinţă, reducerea consumului (ca­re este principalul motor de creş­tere eco­nomică din ultimii doi ani) şi al creş­terii economice. Creşterea de 4,4% pe care FMI o vede pentru eco­no­mia României în 2018 rămâne însă una solidă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.10.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.