Top 100 cele mai valoroase companii din România, ediţia a XII-a, noiembrie 2017. Cel mai bun an din ultimul deceniu: companiile din top 100 sunt cu aproape 20% mai valoroase faţă de anul trecut

9 nov 2017 Autor: Dana Ciriperu

♦ De cinci ani valoarea companiilor prezente în top 100 creşte constant, însă cel mai mare avans, de 18% (la valoarea calculată în lei), a fost atins anul acesta.

Cele mai valoroase 100 de companii şi bănci din România au fost evaluate la 333,8 mld. lei (72,5 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de firmele care alcătuiau top 100 anul trecut, arată datele ediţiei din acest an a anuarului 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de Ziarul Financiar împreună cu BT Capital Partners şi cu firma de evaluare şi con­sultanţă Veridio.

Ajuns la a douăsprezecea ediţie, cata­logul va fi lansat pe 23 noiembrie în cadrul Galei ZF, când vor fi pre­miate şi cele mai va­lo­roase companii locale. Valoarea de 72,5 mld. euro atinsă de companiile din top 100 este cea mai ridicată din ultimii zece ani, doar la primele două ediţii ale catalogului businessul local a fost mai valoros.

La prima ediţie, în 2006, cele mai valoroase companii locale erau cotate la 76,7 mld. euro, iar liderul de atunci, compania OMV Petrom SA, era evaluat la 8,9 mld. euro.

Paisprezece companii din top 100 treceau de un miliard de euro la prima ediţie. Ediţia de anul acesta cuprinde 20 de businessuri din România evaluate la peste un miliard de euro.

Ediţia din acest an a catalogului vine după cel mai bun an pentru businessul local. Cifra de afaceri a companiilor şi a băncilor din România a ajuns în 2016 la 1.300 de miliarde de lei (285 mld. euro), în timp ce marja de profit net a atins un nivel record de 4%.

De la aceste premise a pornit evaluarea din acest an pentru a stabili care sunt cele mai valoroase 100 de businessuri din România. La ediţia de anul trecut Hidroelectrica, cel mai profitabil business din portofoliului statului, a ajuns pentru prima dată lider în top 100, detronând supremaţia de zece ani a OMV Petrom SA.

Anuarul celor mai valoroase 100 de companii din România, ajuns la ediţia a douăsprezecea, este cel mai longeviv catalog editat de Ziarul Financiar şi un produs unic pe piaţa din România în condiţiile în care oferă an de an repere importante privind valoarea businessului românesc. Cele 100 de companii prezente în top nu sunt doar cele mai mari businessuri locale după valoarea cifrei de afaceri, sunt firmele cu cele mai mari marje de profit, reprezentanţii industriilor care cântăresc cel mai greu în economia locală.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.11.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.