Revetas Capital, proprietarul parcului comercial Vitantis din Capitală, cumpără hotelul Radisson cu peste 177 mil. euro

11 sep 2017 Autor: Bogdan Alecu

♦ Grupul israelian Elbit Imaging, care deţine hotelul de cinci stele Radisson Blu din Capitală, a anunţat la sfârşitul lui august pe bursa Nasdaq că a semnat un acord pentru vânzarea hotelului din Capitală ♦ Acţionarii israelieni arătau atunci că un fond de investiţii a depus o ofertă neangajantă, dar nu precizau numele cumpărătorului.

Revetas Capital, un fond de investiţii fondat şi administrat de Eric Assimakopoulos, un bro­ker imobiliar de naţiona­li­tate americană care a semnat tran­zacţii de 1 mld. euro înainte de a crea Re­vetas, este în linie dreaptă pentru a cum­păra hotelul Radisson Blu din Capitală con­tra su­mei de 177,5 mil. euro, potrivit datelor din piaţă.

Aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie de pe piaţa imobiliară locală din ultimii ani şi cea mai mare cu un hotel din România.

În România, director de investiţii al Revetas este Radu Boitan, care a mai lucrat în compania de consultanţă Jones Lang LaSalle (JLL).

Eric Assimakopoulos, fondatorul şi manging director al Revetas Capital, a fost unul dintre finanţatorii campaniei prezi­den­ţiale a lui Mitt Romney, candidatul repu­blican fiind în 2012 principalul competitor al lui Barak Obama în cursa pentru Casa Albă.

Compania Revetas Capital este activă în Europa Centrală şi de Est şi are birouri la Londra, Bratislava, Viena, Cracovia şi Bucureşti. Compania administrează un vehicul de investiţii ce deţine proprietăţi în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia şi România.

Ultima şi singura achiziţie a fondului în România a fost parcul comercial Vitantis Shopping Center de lângă târgul de maşini Vitan la finalul anului 2013, tranzacţia fiind evaluată la acea vreme la circa 26 mil. euro, în condiţiile în care s-au preluat şi datorii de 20 mil. euro.  Cea mai recentă achiziţie a celor de la Revetas a vizat achiziţia proiectului de birouri Papa din Praga de peste 40.000 mp suprafaţă închiriabilă.

 La mijlocul lunii august grupul israelian Elbit Imaging a anunţat pe bursa Nasdaq din SUA că a semnat un acord pentru vânzarea hotelului Radisson Blu din Capitală.

Cumpărătorul care a depus o ofertă neangajantă este un fond de investiţii, notau atunci acţionarii israelieni, care nu precizau numele investitorilor. Preţul este de 177,5 milioane de euro. ZF a anunţat în primăvară că israelienii negociază vânzarea pentru peste 150 mil. euro.

Aceasta este a doua tranzacţie făcută de grupul israelian care deţine hotelul Radisson. Israelienii au vândut un teren din Timişoara „desenat“ pentru un mall acum câteva zile.

Cele două hoteluri, Radisson Blu şi Park Inn by Raddison, sunt în proprietatea firmei Bucureşti Turism, cu afaceri de 139 de milioane de lei anul trecut, faţă de 122 mil. lei în 2015, care este controlată de grupul Elbit Imaging din Israel.  Radisson Blu este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa hotelieră de cinci stele din Capitală, pe care mai activează JW Marriott, Athénée Palace Hilton, Intercontinental sau Sheraton. Capacitatea de cazare în hoteluri a Capitalei este de circa 11.000 de locuri, potrivit ultimelor date disponibile.

Complexul hotelier de pe Calea Victoriei din Capitală este al doilea activ din industrie care a atras atenţia marilor fonduri de investiţii, spun surse din piaţă.

Un altul este hotelul de cinci stele JW Marriott de lângă Palatul Parlamentului, porivit surselor din piaţă. Grupul Elbit Imaging din Israel operează de mai mulţi ani complexul de pe Calea Victoriei, pe care l-au afiliat grupului Rezidor în 2008. Iniţial hotelul de cinci stele a purtat numele Ra­disson SAS, pentru ca apoi să devină Ra­disson Blu. Apoi, israelienii au afiliat şi zona de apart-hotel în 2015. Astfel, acum nici doi ani a avut loc deschiderea hotelului de patru stele Park Inn by Radisson, care a însemnat practic transformarea într-o nouă unitate de cazare a apart-hotelului Centre Ville, care se află lângă „fratele“ Radisson Blu, inaugurat în 2008. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Elbit Imaging, acestea sunt singurele investiţi din domeniu ale israelienilor.

 

Cine este Revetas Capital

Revetas Capital este un fond de investiţii orientat pe Europa Centrală şi de Est, care de la înfiinţare a ajuns la un portofoliu de active administrate, preluate sau refinanţate în real-estate de 400 mil. euro. Eric Assimakopoulos, fondator al Revetas Capital, este un broker de origine americană care înainte de a crea fondul a strâns un portofoliu de tranzacţii imobiliare de 1 mld. euro în SUA şi Europa. Eric Assimakopoulos a fost unul dintre finanţatorii campaniei prezidenţiale din SUA în 2012 fiind de partea candidatului republican Mitt Romney, contracandidatul fostului preşedinte Barak Obama.

Printre investitorii fondatori şi acţionari ai Revetas Capital se numără şi doi bancheri care au lucrat în cadrul Lehman Brothers:  Keith Breslauer, în prezent managing partner al Patron Capital, şi Jeremy Isaacs.

Revetas l-a angajat şi pe Ronald Weiser, un fost ambasador al Statelor Unite în Slovacia. Pentru o parte din investiţiile în Europa Centrală şi de Est, un fond administrat de Revetas Capital a strâns bani de la Church Pension Group, responsabil de pensiile şi asigurările de sănătate ale Bisericii Episcopale din SUA şi de la Deutsche Finance Group.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2017

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.