Tranzacţie între antreprenori români: Dan Ostahie, patronul Altex a vândut un centru comercial din Fălticeni pentru 3,55 milioane euro. Banii vor merg către alte trei dezvoltări imobiliare

6 sep 2017 Autor: Cristina Rosca

Dan Ostahie a intrat în business cu importuri de televizoare second-hand ce erau recondiţionate şi comercializate apoi în magazinele din Piatra Neamţ. Astăzi el deţine businessul Altex, cu o reţea de peste 90 de magazine şi business de 2,7 mld. lei (600 mil. euro).

Compania imobiliară Cometex, controlată de omul de afaceri român Dan Ostahie, a vândut centrul comercial Nada Florilor din oraşul Fălticeni din judeţul Suceava în schimbul sumei de 3,55 milioane de euro (fără TVA). Cumpărătorul este un alt antreprenor local, Ioan Păiuş, care deţine mai multe afaceri în sectorul imobiliar.

„Este o tranzacţie recentă, ce s-a semnat săptămâna trecută. Domnul Păiuş a venit către noi şi am con­si­derat că este un mo­ment oportun să vin­dem”, spune Dan Osta­hie, unul dintre cei mai pu­ternici antreprenori locali, cu­noscut în special pentru retai­lerul electro-IT Altex. Cometex este businessul din sectorul imobiliar al lui Ostahie.

„Centrul comercial (Nada Florilor – n.red.) a fost preluat de noi acum aproape 20 de ani. La momentul acela era ocupat în proporţie de 50% de activităţi de producţie, doar parterul fiind destinat activităţilor comerciale. Apoi, după preluare, noi ne-am ocupat de modernizare şi am realizat o serie de investiţii, astfel că parterul a fost ocupat de Billa (acum Carrefour – n.red.), iar Altex a mers la etajul 3.” Mai nou, spune Ostahie, a venit şi dis­coun­terul polonez Pepco, cu acti­vi­tăţi în do­meniul modei, în rândul chiriaşilor cen­trului comercial cu o suprafaţă de 5.000 mp. După această vânzare, Come­tex nu mai deţine nicio proprietate în Fălticeni, însă grupul Altex va rămâne chiriaşul centrului comercial, având un contract pe o perioadă lungă, de circa 20 de ani.

Tranzacţia dintre Ostahie şi Păiuş a cuprins pe lângă centrul comercial propriu-zis şi un teren adiacent, dar şi anexe precum birouri sau depozite.

„Centrul comercial intră într-o nouă etapă. În apropiere, primăria din oraş construieşte o parcare subterană. Noul proprietar poate la rândul său să dezvolte centrul comercial Nada Florilor pe terenul adiacent care a fost vândut în această tranzacţie.” Aceasta nu este o primă mutare de acest gen pentru Ostahie, spre exemplu, în 2014 el a vândut mallul Aurora din Buzău şi o galerie comercială din Alba sud-africanilor de la NEPI.

Tranzacţia de la Fălticeni are un preţ de 3,55 mil. euro fără TVA, suma urmând a fi achitată pe o perioadă de trei ani, conform lui Ostahie. Banii pe care i-a încasat urmează a fi folosiţi la alte dezvoltări imo­bi­li­are, mai exact la Slatina, Ora­dea şi Giurgiu. Pro­iec­tele sunt „exclusiv de retail” şi vor fi inaugurate în noiembrie 2017 la Sla­tina, anul viitor la Oradea şi în 2019 în Giurgiu.

„Mai avem şi alte proiecte în portofoliu. Co­me­tex operează centre co­merciale cu o suprafaţă totală de peste 100.000 mp închiriabili.”

Firma Cometex a obţinut în 2016 afaceri de 3,1 mil. lei, similare celor din anul anterior. Acestea sunt de regulă încasări din chirii.

Profitul net s-a apropiat de 2,7 mil. lei anul trecut. Cel mai important business pentru Ostahie este însă retailerul electro-IT Altex.

Retailerul de electro-IT şi-a consolidat prima poziţie din piaţa de profil după ce businessul a galopat cu 40% anul trecut, la 2,7 mld. lei, pe o piaţă care a crescut cu 10%. În perioada 2011-2016 afacerile companiei s-au triplat. Valoarea businessului îl poziţionează în topul celor mai mari trei antreprenori din România, după fraţii Pavăl (Dedeman) şi Zoltan Teszari (RCS-RDS), potrivit datelor ZF. Clasamentul a fost realizat după valoarea unui singur business, fără a cumula toate afacerile fiecărui antreprenor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.09.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.