Tranzacţie surpriză cu activele grupului Agroli, intrat în faliment: O companie din Dolj cu afaceri de 160 mil. lei a cumpărat Avicola Crevedia într-o tranzacţie de 14 milioane de euro

11 oct 2017 Autor: Roana Rotaru

- Doina Enescu, 44 de ani, de profesie inginer zootehnist, a dus în şase ani businessul companiei Vitall din localitatea doljeană Coşoveni de la 4 mil. lei şi zece angajaţi în 2011 la 160 de milioane de lei şi 100 de salariaţi anul trecut - Vitall a preluat în această toamnă Avicola Crevedia, unul dintre cele mai vechi branduri de pe piaţa cărnii de pasăre.

Compania Vitall din judeţul Dolj, cu activităţi în pro­duc­ţia de furaje şi creş­terea păsărilor, deţinută de an­tre­pre­noarea Doina Enescu, a cumpărat Avicola Crevedia, par­te a grupului Agroli, afacere scoasă la lici­taţie de Casa de Insolvenţă Tran­sil­vania (CITR) la un preţ de 14 mil. euro.

Preţul include un abator, ferme avicole, o fabrică de nutreţuri combi­na­te, sediul central al companiei şi tere­nuri intravilane şi extravilane, potrivit da­telor din Buletinul procedurilor de insolvenţă.

„De multă vreme am populat fer­me­le, noi fiind în chirie la ei de vreun an de zile. Avem toate fermele populate, aba­torul funcţionează, fabrica de furaje, toate. Cu carnea de pasăre suntem pre­zenţi în Selgors, Profi cu brandul Avi­cola Crevedia şi vindem şi prin alţi dis­tribuitori care cumpără carcarsă de pui de la noi. Înainte de achiziţie produ­ceam fu­raje şi aveam o fermă de pui de carne în Coşoveni, judeţul Dolj“, a de­clarat pentru ZF Doina Enescu, acţio­nar unic al companiei Vitall.

Compania Vitall a achitat la începu­tul lunii septembrie o garanţie de 2 mil. eu­ro  pentru a putea participa la licitaţie, o plată considerată avans din preţul de vânzare, compania având termen de 30 de zile să achite integral preţul solicitat de CITR pentru activele Avicola Crevedia.

„Nu a existat alt participant la lici­ta­ţie. Câştigătorul licitaţiei a achitat ga­ran­ţia de participare în cuantum de 2 mil. euro. Diferenţa de preţ se va achita în termenul aprobat de cre­ditori“, au declarat pentru ZF repre­zentanţii CITR.

Avicola Crevedia, cu activităţi în creşterea păsărilor, parte a grupului de firme Agroli, a intrat în insolvenţă în anul 2014, ultimul an în care compania a reuşit să aibă rulaje fiind 2015, când a înregistrat o cifră de afaceri de puţin peste 2 mil. lei (450.000 euro), rezultate obţinute cu ajutorul a doar 2 salariaţi, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Avicola Crevedia, cu activităţi în creşterea păsărilor, parte a grupului de firme Agroli, a intrat în insolvenţă în anul 2014, ultimul an în care compania a reuşit să aibă rulaje fiind 2015Mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

În 2016, Avicola Crevedia a intrat oficial în faliment după ce proprietarul companiei, omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, a acumulat datorii de circa 67 mil. euro, principalii creditori fiind ANAF-ul, UniCredit Bank, Serraghis Loan Management LTD şi CEC Bank, potrivit deciziei publicate pe site-ul Tribunalului Dâmboviţa.

În ultimii cinci ani, 50 de companii cu activităţi în creşterea păsărilor au intrat în insolvenţă, iar 27 au intrat în fa­li­ment, cele mai multe companii fa­limen­tare din acest sector având sediul în judeţul Braşov şi în judeţul Dâmboviţa, potrivit datelelor ONRC.

Anul trecut, în România activau 706 companii cu activităţi în creşterea păsărilor, firme care au înregistrat o cifră de afaceri cumulată de circa 4,3 mld. lei (968 mil. euro), valoarea între­gului sector scăzând cu 12% faţă de anul 2015, potrivit sursei citate.

România avea un efectiv de 75,7 milioane păsări la sfârşitul anului trecut, în scădere cu 3,8% faţă de anul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.10.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.