Stihl: În piaţă ne-am confruntat cu peste 20.000 de produse contrafăcute, care pot deveni „arme albe“

9 mai 2013 Autor: Ioan Dornescu

Directorul general al Andreas Stihl Motounelte, Ioan Mezei, susţine că numărul total de produse contrafăcute este dificil de aflat, compania putând furniza informaţii în acest sens doar bazându-se pe numărul de unităţi cu care s-a confruntat, respectiv peste 20.000, la nivelul lui 2012.

„Acestea au ajuns în service-urile noastre pentru a fi reparate sau pornite (multe nici nu funcţionează), iar altele au fost confiscate de autorităţi. Pe lângă acestea există utilajele care au intrat deja în piaţă nedepistate sau care nu s-au prezentat în service-uri. Riscul cumpărării unui utilaj contrafăcut este uriaş. Acesta se poate transforma într-o adevărată ar­mă albă, reprezentând un pericol real de accidentare atât pentru utilizator, cât şi pentru cei din preajma sa“, a spus Mezei.

Produsele de acest tip se vând în general pe stradă, în pieţe, şi provin în special din China. Pe lângă utilaje, se vând şi lanţuri şi şine contrafăcute, care pot deveni extrem de periculoase în utilizare, potrivit sursei citate. „Autorităţile se implică atât la vamă, cât şi în depistarea acestora, odată intrate pe teritoriul României, însă este foarte greu de com­bătut acest fenomen. Cei care ar trebui să facă ceva ar fi, în primul rând, cei care achi­ziţionează astfel de produse. Ei trebuie să se gândească că îşi pun viaţa în pericol atunci când cumpără un astfel de utilaj din piaţă sau de pe stradă. Aceste instrumente trebuie achiziţionate întotdeauna de la dealeri autorizaţi“, a adăugat Mezei.

Preţurile variază şi pot pleca de la 2-300 de lei, ajungând să fie şi cu 40-50% mai mici decât ale unui produs original. Un preţ mediu pentru un Stihl original, corespondent cu un produs contrafăcut, este de aproximativ 250 euro, a precizat şeful Andreas Stihl Motounelte.

Reprezentantul Stihl afirmă că în prezent nu există un studiu oficial de măsurare a pieţei de motounelte, iar din estimările companiei aceasta are o valoare de circa 120 mil. euro. „Contextul economic general al începutului de an nu este foarte favorabil dezvoltării generale a pieţei. De fapt, această tendinţă este valabilă şi perfect vizibilă pentru toate sectoarele economiei, nu doar pentru ramura în care activăm noi. Se pot înregistra creşteri, însă acest lucru depinde de foarte multi factori“, a adăugat el.

Gama Stihl în România cuprinde peste 100 de motounelte, grupate pe urmă­toarele categorii: motoferăstraie, motocoase, suflante şi pulverizatoare, utilaje pentru garduri vii, utilaje de curăţat, maşini de debitat. La acestea se adaugă piesele de schimb şi accesoriile (lanţuri, şine, uleiuri). Compania Stihl deţine şi brandul Viking, cu produse destinate îngrijirii grădinii - maşini de tuns iarba, tractoraşe, motocultoare, tocătoare.

Ponderea cea mai mare în vânzări este deţinută de motoferăstraie, urmate de motocoase. Un procent important este reprezentat şi de piesele de schimb şi accesorii.

Compania colaborează cu peste 220 de distribuitori autorizaţi şi derulează un program prin care oferă clienţilor reduceri la motouneltele noi achiziţionate în schimbul echipamentelor uzate. Stihl este o afacere de familie originară din Germania, fondată în 1926.

Veniturile grupului Stihl în 2011 au fost de 2,6 miliarde de euro, în creştere cu 10,8%. Afacerile din România ale producătorului german de motounelte au crescut cu câteva procente anul trecut, de la 102,6 milioane de lei (24,2 milioane de euro) în anul 2011, şi ar putea avansa cu 5-10% în 2013, susţi­nute printre altele de promoţii şi extinderea reţelei de parteneri, potrivit celor mai recente date anunţate de companie.

 

 

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.