Companiile care vând aparatură de laborator aşteaptă reluarea investiţiilor din fonduri europene ca să revină pe creştere

16 apr 2013 Autor: Radu Racu

Vânzările de aparatură me­di­cală şi de laborator stagnează anul acesta în apropierea nivelului din 2012, pe fondul întâr­zierilor de plăţi (atât de la furnziorii din mediul privat, cât şi de la stat), iar evoluţiile pozitive din 2011 par tot mai greu de atins în absenţa unor programe guvernamentale concrete pentru achi­ziţii, reiese din concluziile partici­pan­ţilor la Târgul ROMMEDICA desfă­şurat la jumătatea lunii aprilie.

„Aşteptăm noile programe cu fon­duri europene din 2014-2020“, afirmă Costin Dumitru, reprezentantul com­paniei Euritmic Grup, un furnizor de aparatură de laborator, care include mobilier certificat şi nişe chimice.

„Anul 2011 a fost cel mai bun pentru noi, pentru că atunci s-au făcut achiziţii majore în mai multe unităţi medicale, în cadrul unui program cu fonduri euro­pene. Am reuşit atunci să încheiem mai multe contracte, în special pentru mobilier certificat de laborator. Anul trecut însă, evoluţia nu a fost la fel de bună ca în 2011“, susţine reprezentantul Euritmic.

Compania a înregistrat, conform celor mai recente date disponibile la Ministerul de Finanţe, o cifră de afaceri de 4 milioane de euro în 2011, de aproape două ori mai mare faţă de anul precedent.

Printre clienţii companiei se numără universităţi de medicină din marile centre locale, dar şi producători farmaceutici ca Zentiva sau Sandoz. Pro­ducătorii de medicamente îşi pri­mesc banii cu întârziere de la stat (ter­menele de plată fiind de peste 300 de zile), iar acest lucru se propagă pe tot lanţul inclusiv la furnizorii lor de apa­ratură de laborator.

Cine activează pe această piaţă

Pe piaţa fur­nizorilor de aparatură me­dicală activează în general ju­cători mici, cu cifre de afaceri care osci­lează între câteva sute de mii de euro şi doar în unele cazuri câteva milioane, iar majoritatea expozanţilor de la târgul de profil Rommedica, desfăşurat în Bucureşti la jumătatea lunii aprilie, susţin că afacerile sunt pe trend des­crescător, în special în lipsa unor fonduri guvernamentale care să pro­grameze achiziţii majore, dar şi din cauza întâr­zie­rilor la plata fac­turilor.

„Avem clienţi privaţi care întârzie câte o lună-două la plata fac­turilor, pen­tru că şi ei la rân­dul lor sunt amâ­naţi, însă cele mai mari în­târ­zieri vin la plata facturilor de către stat. Acolo se aşteaptă şi şase luni“, afirmă  şi Paul Naftan, direc­torul companiei Intermed, un furnizor braşo­vean care livrează spre marile centre din ţară în special aparatură de fizioterapie.

„Anul acesta e mai rău, nu se mai mişcă banii, iar Casa de Asigurări nu mai face plăţi“, afirmă managerul.  Reprezentantul Intermed susţine însă că a înregistrat o schimbare de trend  sub forma unei creşteri a instru­men­tarului şi consumabilelor de laborator, folosite în special în clinicile private de chirurgie şi ORL.

„Am înregistrat o creştere a contractelor pe acest segment în cadrul clinicilor din Bucureşti, Cluj şi Târgu-Mureş, în centrele medicale de tradiţie. În schimb, zona Moldovei este cea mai dificilă regiune de lucrat, cu evoluţii slabe, în special din cauza întârzierii plăţilor“, afirmă Naftan.

Cine reuşeşte să crească

Există şi excepţii de la trendul de scădere, în cazul unor jucători de talie mai mică, cum este compania Phy­siomed, un furnizor de aparatură de recuperare medicală, care a reuşit să-şi majoreze afacerile în 2012. „Nu ştiu să spun dacă piaţa a crescut sau dacă a stagnat, iar noi am luat din cota altor jucători, dar pentru noi afacerile au înregistrat o creştere anul trecut“, a declarat Anca Mihălcioiu, reprezen­tantul firmei clujene.

Ea a adăugat că cele mai impor­tante zone ale ţării unde a înregistrat creşteri au fost sudul şi estul.

„Pentru noi a fost bine, dar am avut într-adevăr parteneri care au înregistrat dificultăţi din cauza lipsei fon­durilor de la stat“, a spus Mi­hălcioiu.

Dacă sudul şi estul ţării vor rămâne zonele de creştere la nivelul întregului an în piaţa aparaturii medicale şi de laborator rămâne de văzut.

Cert este că fondurile europene şi o deblocare a banilor din sistemul de sănătate ar aduce mai mult optimism în această piaţă.

 

Pe piaţa fur­nizorilor de aparatură me­dicală activează în general ju­cători mici, cu cifre de afaceri care osci­lează între câteva sute de mii de euro şi doar în unele cazuri câteva milioane, iar majoritatea expozanţilor de la târgul de profil Rommedica, desfăşurat în Bucureşti la jumătatea lunii aprilie, susţin că afacerile sunt pe trend des­crescător, în special în lipsa unor fonduri guvernamentale care să pro­grameze achiziţii majore, dar şi din cauza întârzierilor la plata fac­turilor.

Există şi excepţii de la trendul de scădere, în cazul unor jucători de talie mai mică, cum este compania Physiomed, un furnizor de aparatură de recuperare medicală.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.