Ionescu, Delamode Group: Acum trebuie să muncim mai mult şi să oferim mai multe servicii fiecărui client pentru acelaşi profit
24 apr 2013

Danor Ionescu, CEO al Delamode Group pentru Europa Centală şi de Est: Noi am reuşit să creştem prin performanţă, atât prin businessul
supli men tar cu actualii clienţi, dar şi prin câşti garea de clienţi noi. Foto Răzvan Chiriţă
„Acum se munceşte mai mult pentru aceiaşi bani şi pentru a menţine aceeaşi margine de profit. Pentru fiecare activitate pentru fiecare client marginea de profit scade, dar dacă unim serviciile de vamă, transport, etichetare, multipacking, menţinem profitul şi cifra de faceri cu fiecare client în parte, dar pentru acest lucru trebuie să livrăm acum mai multe servicii ca înainte“, a spus Danor Ionescu, CEO al Delamode Group pentru Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Ionescu mai deţine şi funcţia de CEO al Pall-Ex România, reţea din care face parte şi Delamode.
În ultimii doi-trei ani clienţii firmelor de logistică au încercat să reducă stocurile cât mai mult şi implicit a scăzut şi suprafaţa de depozitare, dar a crescut mult mai mult rotaţia stocurilor şi serviciile oferite clienţilor.
„Clientul trebuie să aibă posibilitatea de a ţine cât mai puţin marfa în depozit, iar firma de logistică trebuie să-l ajute dacă îşi doreşte ca acesta să fie un partener pe termen lung“, a spus Ionescu.
Preţurile sunt împinse în jos acum, acesta este trendul actual, care se va opri când va exista un echilibru între cerere şi ofertă. Spre comparaţie, la depozitare acum tarifele sunt cu 20% şi până la 24% mai mici decât în 2007-2008. De ce a scăzut?
„Pentru că în jurul Bucureştiului sunt aproximativ un milion de metri pătraţi de depozite de clasă A şi capacitate de ocupare de 70-80%, aşadar între 200 şi 300 de mii de metri pătraţi sunt liberi. Din acest motiv noi căutăm să integrăm cât mai multe servicii pentru clienţi. Dacă la depozitare nu mai avem o margine atractivă, câştigăm din alte servicii. Legea pieţei este una foarte puternică şi trebuie să ne adaptăm rapid“, a spus Ionescu.
În România Delamode funcţionează şi este poziţionată ca un integrator de servicii. Sunt oferite inclusiv serviciu vamal, transport intermodal, dar şi mai multe modalităţi de transport, maritim, naval sau aerian.
„Am reuşit să dezvoltăm gama de servicii şi implicit şi datorită acestora a crescut cifra de afaceri deoarece acestea atrag mai mult business cu un singur client. De asemenea, avem parteneriate la nivel european pentru servicii de grupaj. Anul trecut am lansat noi linii pentru Danemarca, Spania, Franţa şi am dezvoltat Germania şi Suedia“.
Printre clienţii Delamode se numără Ikea, Marks&Spencer, InBev, Panasonic, Rewe, Metro, Kaufland, Carrefour, Honeywell şi Praktiker.
Compania, de asemenea, are printre clienţi companii producătoare de mobilă, maşini-unelte, dar şi componente IT. De asemenea, compania operează şi bunuri alimentare, dar în mediu ambiental precum conserve, borcane, produse alcoolice ce nu necesită atmosferă controlată.
Delamode are în România zece depozite cu o suprafaţă totală de 34.500 mp, cel mai mare fiind cel din Sibiu de 4.000 mp, Urziceni, de 6.500 mp, urmat de cel din Bucureşti, de 3.500 mp, iar pe durata unui proiect eolian compania mai are închiriat un depozit de 15.000mp.
„Suprafaţa de depozitare va creşte în funcţie de nevoile clienţilor. Momentan am investit mult în soluţii de IT şi oferim o soluţie integrată de management al transportului, depozitului, dar şi alte servicii“, a spus Ionescu.
Cifra de afaceri a Delamode a crescut anual cu 10-15%, inclusiv în 2012, în timp ce pentru 2013 oficialii companiei estimează un avans de 11%. Astfel, dacă în 2011 compania avea o cifră de afaceri de 14,7 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, anul trecut a depăşit 16 milioane de euro, iar în acesta se vizează apropierea de 18 milioane de euro.
„Noi am reuşit să creştem prin performanţă, atât prin businessul suplimentar cu actualii clienţi, dar şi prin câştigarea de clienţi noi. Dacă a fost nevoie, am redus şi tarifele deoarece noi acţionăm şi ca un consultant pentru clienţi deoarece dorim să îi avem pe termen cât mai lung“, a spus Danor Ionescu.
Compania de logistică are în plan investiţia într-un nou depozit în Bucureşti care va avea o suprafaţă de depozitare de 20.000 mp şi una de cross-docking de 7.500 mp. Investiţia fiind estimată la aproximativ 5-7 milioane de euro, care va fi acoperită atât din fonduri proprii, cât şi dintr-un credit bancar.
„Investiţia este programată a fi realizată în următorii doi ani. Băncile sunt dispuse să acorde finanţare, însă mai greu şi cer mai multe garanţii şi documente. În spaţiul actual noi suntem proprietari, dar acesta urmează a fi scos la vânzare, iar până la finalizarea noului centru vom opera din spaţii închiriate. De asemenea, începând de anul viitor Delamode va opera şi într-un nou centru logistic din Sibiu cu depozitare şi platformă de cross-docking“. Planurile de viitor includ viitoare investiţii în software, dar şi în pregătirea personalului.
În total compania are în prezent 130 de angajaţi, din care în transport sunt implicaţi aproximativ 90.
Un nou tip de distribuţie naţională
Cine are doi paleţi de marfă de transportat de la Timişoara la Iaşi ori trebuie să aştepte un camion, ori să transporte cu un microbuz. Dar acum există serviciul Pall-Ex lansat de la
1 decembrie 2011 care integrează astfel de servicii. În total, la nivel naţional reţeaua numără 20 de membri, printre care şi Delamode.
„Avem acum serviciu de transport paletizat în 24 de ore în mod expres şi standard în 48 de ore pe teritoriul naţional. În prezent avem 20 de membri, iar targetul pe care ni-l propunem este de 30 de membri“, a spus Danor Ionescu al CEO al Pall-Ex.

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
- Cum simt românii devalorizarea leului: Creşterea cursului de schimb adaugă două rate sau 3.000 de lei în plus la o maşină de 20.000 de euro. Ce spun jucătorii din auto: “Avem clienţi care vor să achite integral maşina, acum”
- Profitul net al MHP Consulting din Cluj-Napoca, parte din grupul Porsche, a crescut cu 64,6% în 2024, ajungând la 17,1 mil. lei
- Operatorul aerian Turkish Airlines a crescut frecvenţa zborurilor directe între Cluj-Napoca şi Istanbul
- O companie chinezească va participa la construirea unei autostrăzi în Croaţia
- Blue România se extinde la Braşov cu o flotă de maşini electrice