Unu din trei absolvenţi de MBA are un salariu net cuprins între 1.500 şi 3.000 de euro

11 apr 2013 Autor: Adelina Mihai

Dintre absolvenţii programelor locale de MBA 36% au salariul net cuprins între 1.500 şi 3.000 de euro pe lună, în timp ce 9% din managerii care au urmat un astfel de program au salarii mai mari de 5.000 de euro net pe lună, arată rezultatele sondajului pentru realizarea Top MBA.

Situaţia rămâne în continuare cu mult diferită faţă de alte ţări, unde majoritatea absolvenţilor de MBA câştigă mult peste 5.000 de euro net pe lună, cum este cazul executivilor care lucrează în Franţa sau în Germania.

Salarii cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro net pe lună au 24%  din absolvenţi, aceştia fiind de regulă middle manageri din multina­ţio­nalele cu sute sau mii de angajaţi pe piaţa locală.

Cu toate că o bună parte din absolvenţii de MBA se află pe listele scurte ale angajatorilor şi ale head-hunterilor, reprezentanţii universi­tăţilor furnizoare de programe de pregătire managerială spun la unison că MBA-ul nu este o cale sigură pentru obţinerea unei creşteri salariale, în condiţiile în care departa­mentele de resurse umane au un cuvânt greu de spus în acest sens.

Astfel că, spun specialiştii, nivelul salariului mediu al unui absolvent de MBA din România ar trebui măsurat la o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 ani de la absolvire, nu în primul an de la absolvire. Motivul? Dacă angaja­torul plăteşte o parte din costurile unui program, este clar că nu îi va majora salariul în următorii ani.

Rezultatele Top MBA 2013 arată că, deşi nu se pot compara cele înregistrate de absolvenţii şcolilor de afaceri de prestigiu precum Harvard, Stanford sau INSEAD, o pondere semnificativă - 70% din absolvenţii români - au avut parte de majorări ale veniturilor salariale în ultimul an.

Acest rezultat poate fi explicat prin faptul că aproape în acelaşi procent se regăsesc cei care fie au fost promovaţi (53%), fie şi-au deschis un business propriu (23%).

În ceea ce priveşte procentul de creştere salarială, rezultatele Top MBA arată că două treimi din managerii cu MBA au avut parte de creşteri ale veniturilor cuprinse între 10 şi 30% în urma absolvirii programului, iar pentru 21% diploma a fost obţinută simultan cu o creştere substanţială a veniturilor (între 30 şi 50%). Doar 14% din absolvenţi au avut parte de o creştere de salarii mai mare de 60%.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.03.2013

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.