Cât câştigi dacă participi la şedinţele unei companii de stat cu pierderi de 60 de milioane de euro anual? 1.500 de euro net, salariul unui administrator “privat” al Tarom

7 feb 2013 Autor: Adelina Mihai

Indemnizaţii nete de 1.500 de euro pe lună, călătorii şi cazări decontate dacă se fac în interesul companiei, posibilitatea de a angaja experţi şi obţinerea de bonusuri anuale de performanţă – acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le primesc membrii consiliului de administraţie al Tarom, operatorul aerian de stat care a avut anul trecut pierderi de 62 de milioane de euro.

Tarom este prima companie de stat pentru care s-a ales management privat, din consiliul de administraţie al companiei făcând parte Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank,  fostul astronaut Dumitru Prunariu, fostul ministru al mediului de afaceri Lucian Isar, Ciprian Ladunca, director financiar şi vicepreşedinte al Metlife Alico România, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage şi Valentin Macec, fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi. Ei vor avea un mandat cu o durată de patru ani.

“Administratorul are dreptul de a primi lunar pentru activitatea desfăşurată în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie o remuneraţie lunară netă în cuantum de 1.500 de euro plătibili în lei la cursul BNR din ziua plăţii, stabilită de Adunarea Generală a Acţionarilor”, se arată în contractul de mandat al membrilor consiliilor de administraţie ai Tarom.

În document se mai precizează faptul că pentru fiecare încălcare a obligaţiei de a participa la o întâlnire a Consiliului de Administraţie, societatea va reţine 50% din remuneraţia lunară netă. Administratorii “privaţi” ai Tarom pot dispune şi de alte beneficii oferite de companie. De exemplu, fiecare membru CA al Tarom mai are are dreptul să primească o remuneraţie netă suplimentară în cuantum de 500 de euro pentru fiecare comitet consultativ organizat la nivelul CA din care face parte.

Înainte de a semna contractul de mandat, în cadrul CA al Tarom au fost alese cinci comitete de lucru în a căror componenţă sunt incluşi toţi membrii CA: comitetul Audit (Ciprian Ladunca – preşedinte, Lucian Isar şi Dan Pascariu – membri), comitetul de guvernanţă corporativa, nominalizare şi remunerare (Marius Ghenea – preşedinte, Dumitru Prunariu şi Valentin Macec – membri), Comitetul Operaţional şi de Siguranţă (Dumitru Prunariu – preşedinte, Valentin Macec – membru), Comitetul Financiar şi Administrarea Riscurilor (Lucian Isar – preşedinte, Ciprian Ladunca şi Dan Pascariu – membri) şi Comitetul pentru supravegherea achiziţiilor (Valentin Macec – preşedinte, Marius Ghenea şi Ciprian Ladunca – membri).

“Administratorul are dreptul de a solicita decontarea cheltuielilor de deplasare, cheltuielilor de cazare precum şi a altor cheltuieli realiate în interesul societăţii, pe baza documentelor justificative”, potrivit contractului de mandat.

Printre obiectivele de performanţă pe care membrii CA al Tarom trebuie să le îndeplinească, potrivit contractului de mandat, sunt: atingerea profitului companiei în semestrul I al anului 2016, reducerea anuală a pierderilor, reducerea anuală a arieratelor şi creşterea anuală a productivităţii muncii.

CEO-ul “privat” al companiei, belgianul Christian Edourard Heinzmann, are un salariu lunar de 10.000 de euro net, potrivit informaţiilor oferite de Dan Pascariu, preşedintele CA al Tarom.

Procesul de recrutare al managerilor privaţi la Tarom a fost realizat de către consorţiul format din consultanţii de la PwC, headhunterul George Butunoiu şi avocaţii de la David&Baias. Dacă George Butunoiu s-a ocupat de selecţia, intervievarea şi recomandarea candidaţilor, consultanţii de la PwC au stabilit remuneraţia managerilor “privaţi”.

Tarom a avut anul trecut o cifră de afaceri de 220 de milioane de euro, însă pierderile din ultimii patru ani ale companiei se apropie valoarea cifrei de afaceri anuală a acesteia – 181 de milioane de euro.

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.