În ce state din regiune angajatorii şi salariaţii plătesc cele mai puţine taxe

30 ian 2013 Autor: Corina Mirea

Pentru un salariu de 1.000 de euro net pe lună oferit salariaţilor angajatorii din România ajung să plătească statului 820 de euro, potrivit unui studiu realizat de firma de contabilitate şi consultanţă fiscală Accace România. Prin urmare, în fiecare lună, pentru cele patru taxe plătite de angajat (pentru pensie, şomaj, fondul de sănătate şi impozitul pe venit) şi cele şase care trebuie achitate de companie (fond de pensii, de accidente, de garantare, de sănătate, pentru şomaj, concedii şi indemnizaţii) angajatorul plătesc în final, pe lângă salariul oferit angajaţilor, şi un procent de 82% din veniturile nete ale acestora. Astfel, procentul situează România în fruntea clasamentului ţărilor din regiune cu cele mai mari taxe şi impozite impuse companiilor şi angajaţilor.

În acelaşi timp, cea mai “ieftină” ţară din acest punct de vedere este Bulgaria, unde valoarea taxelor şi impozitelor pentru un salariu net lunar de 1.000 de euro ajunge la 43%.

Estimările sunt calculate în funcţie de procentele medii în cazul ţărilor cu o taxare variabilă.

Mai multe statistici despre profesii

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2013

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.