Statul caută manageri pentru trei dintre cele mai profitabile companii - Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica. Cât de greu este să conduci un monopol?

12 feb 2013 Autor: Adelina Mihai

Managerii care vor să conducă trei dintre cele mai mari şi profitabile companii de stat - Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica - au o lună la dispoziţie pentru a-şi depune candidaturile pentru funcţiile de director general sau administratori. Cele trei companii, controlate de stat prin intermediul Ministerului Economiei, au avut în 2011 afaceri de aproape 1,7 mld. euro, profituri cumulate de peste 350 de milioane de euro şi un efectiv de aproximativ 13.000 de angajaţi.

Contractul de recrutare de manageri "privaţi" pentru aceste companii a fost atribuit consorţiului format din firmele de executive search Quest Advisors şi Transearch, care au fost selectate în urma unei licitaţii din care au ieşit câştigătoare ca urmare a celui mai mic preţ. Aceştia vor primi câte aproximativ 2.500 de euro pentru recrutarea candidaţilor pentru fiecare poziţie, potrivit datelor din piaţă. Quest Advisors este compania care se ocupă şi de recrutarea de CEO şi membri CA pentru Loteria Română, o altă companie de stat profitabilă, administrată de stat prin Ministerul Finanţelor.

Preţul recrutării în cazul celor trei companii de la Ministerul Economiei este mult sub nivelul pieţei, unde recrutarea unui CEO la o companie de talia Romgaz sau Transgaz depăşeşte valoarea de 50.000 - 60.000 de euro.

Cei care vor să ocupe o poziţie de management în cadrul uneia dintre cele trei companii trebuie să trimită un dosar (la secretariatul OPSPI - Oficiul Participaţiilor Sta­tului şi Privatizării în Industrie - şi la adresa de e-mail a head-hunterului) care să cuprindă, pe lângă CV, mai multe declaraţii pe propria răspundere privind neîn­cadrarea în situaţia conflictelor de interese sau privind lipsa antecedentelor penale. De asemenea, aceştia trebuie să completeze un formular privind statutul de independent (prin care să spună dacă au avut sau nu în ultimii ani o relaţie cu compania de stat, fie ca salariat, fie în calitate de partener de afaceri etc.) şi o declaraţie din care să reiasă că nu au fost revocaţi din funcţia de administrator ca urmare a unor motive care ţin de aceştia.

Printre criteriile de selecţie pentru recrutarea de manageri "privaţi" la Romgaz, de exemplu, se numără o experienţă profesională de cel puţin 10 ani, dintre care ultimii cinci în funcţii de conducere. În cazul în care o firmă - persoană juridică- vrea să fie selectată ca admi­nistrator al companiei, aceasta trebuie să fie specializată în administrarea afacerilor în sectorul companiei respective şi să aibă o experienţă de minimum 5 ani. De asemenea, candidaţii trebuie să aibă experienţă în gestionarea unor afaceri anuale în valoare de cel puţin 100 de milioane de euro sau în conducerea unor companii cu minimum 1.000 de angajaţi. Experienţa în relaţia cu autorităţile publice, autorităţile de reglementare şi supraveghere, cunoştinţe aferente legislaţiei din domeniul energetic şi în cel al pieţelor de capital şi relaţia cu investitorii reprezintă avantaje pentru candidaţii care urmează să fie recrutaţi.

"CEO la stat" este un proiect despre care se vorbeşte de mai bine de doi ani şi este făcut la solicitarea FMI, însă procesul a fost întrerupt de fiecare dată când s-a schimbat conducerea guvernului. Primul CEO "privat" a fost ales la Tarom, unde funcţia este ocupată de belgianul Edouard Heinzmann de mai bine de trei luni. Însă în cadrul acestui proiect, pe care statul a cheltuit deja mai bine de un milion de euro pentru onorariile head-hunterilor, au fost numiţi ca manageri "privaţi" şi foşti consilieri de miniştri sau şefi de filiale judeţene ale partidelor politice. Firma de recrutare face doar o listă scurtă de candidaţi din care noii administratori vor fi selectaţi de către reprezentanţii adunării generale a acţionarilor din firmele de stat, numiţi de Ministerul Economiei.

CEO-ul privat de la Tarom are un salariu lunar de 10.000 de euro net, în timp ce un membru al Consiliului de Administraţie al companiei are o indemnizaţie lunară de 1.500 de euro net, la care se adaugă o remuneraţie supli­mentară de 500 de euro net/lună pentru că sunt membri într-un consiliu consultativ organizat în cadrul CA.

Nuclearelectrica

n Este unul dintre cei mai mari producători de energie din România. Compania are în administrare cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, prin intermediul cărora acoperă circa 20% din producţia naţională de electricitate.

n Cifră de afaceri în 2011: 375 mil. euro

n Profit: 22 mil. euro

n Număr de angajaţi: 2.167

n Director general actual: Dumitru Dina (interimar), numit în această funcţie la finalul anului 2011.

n Membrii actuali ai consiliului de administraţie: Alexandru Săndulescu (directorul direcţiei de energie, petrol şi gaze din Ministerul Economiei), Cezar Flavian Patriche (ministru consilier, Ambasada României din Spania), Dan Valentin Gheorghe (analist investiţii în cadrul Franklin Templeton), Paul Gheorghiu (fost consultant senior în cadrul PwC), Ion Dumitru (administratorul companiei din Constanţa Sea Container Services).

Romgaz

n Este cel mai mare producător de gaze naturale din România, dar şi cea mai profitabilă companie de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

n Cifră de afaceri în 2011: 993 mil. euro

n Profit: 243 mil. euro

n Număr de angajaţi: 5.779

n Director general actual: Corin Emil Cindrea, numit la jumătatea anului trecut. Lucrează din 1999 în Romgaz, unde a ocupat funcţiile de consilier juridic, şef serviciu licitaţii, director adjunct direcţia dezvoltare, director direcţia comercială, şef serviciu management pentru restructurare şi privatizare, director direcţia management resurse umane. Este preşedintele clubului de fotbal Gaz Metan Mediaş şi a fost implicat în scandalul InterAgro privind subminarea economiei naţionale, în care a fost urmărit penal pentru complot.

n Membrii actuali ai consiliului de administraţie: Gelu Ştefan Diaconu (directorul de cabinet al ministrului economiei), Eufemia Muşat (expert în cadrul OPSPI), Ştefan Cosmeanu (consilier personal al ministrului economiei), Corin Emil Cindrea (directorul general al Romgaz) şi Adrian Cighi (vicepreşedinte în cadrul Franklin Templeton Investment).

Transgaz

n Este compania de stat care deţine monopolul transportului de gaze naturale în România şi totodată una dintre cele mai profitabile "active" ale statului român.

n Cifră de afaceri în 2011: 316,8 mil. euro

n Profit: 89 mil. euro

n Număr de angajaţi: 4.951

n Director general actual: Ioan Rusu, numit în iunie anul trecut, funcţie pe care a mai ocupat-o în perioada 2007 - 2009 (de atunci şi până în 2012 a fost director general adjunct). A mai lucrat în cadrul Romgaz.

n Membrii actuali ai consiliului de administraţie: Victor Alexandru Schmidt (director general executiv al Uniunii Patronale Gaz România), Ioan Rusu (director general Transgaz), Oana Truţă (vicepreşedinte Franklin Templeton), Mihai Albulescu ( conferenţiar la Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti), Ionică Raicu (şeful direcţiei de investiţii şi IT în cadrul Ministerului Economiei).

Cine sunt head-hunterii care fac recrutarea pentru cele trei companii

Vasile Luţai este managing partner al filialei locale a firmei Quest Advisors, care oferă în special servicii de interim-management. El are o experienţă de peste 14 ani în consultanţă în management, anterior lucrând în companii precum Droege&Comp. sau Contrast Management Consulting. Conduce compania alături de două partenere, Andreea Acalovschi (fost marketing manager al Allianz Ţiriac) şi Loredana Serfezi (a codus anterior filiala locală a Heidrick & Struggles, una dintre cele mai mari firme de executive search din lume, care a plecat din România).

Johannes Burghold este un executiv de origine germană care locuieşte de peste zece ani în România şi care a condus mai bine de şapte ani furnizorul din industria textilă Coats. Din decembrie 2011 conduce filiala locală a firmei de executive search Transearch, una dintre cele mai cunoscute companii de pe piaţa de profil la nivel mondial.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.