Doi antreprenori braşoveni au cumpărat fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă de britanicii de la GSK la final de 2015. “Negocierile s-au finalizat, am plătit deja avansul."

10 sep 2017 Autor: Mirabela Tiron

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov a finalizat 2015, ultimul an în care a funcţionat, cu afaceri record de 612 milioane de lei şi cu un profit net de 36 milioane de lei

Doi antreprenori braşoveni, fraţii Nandor Santa (farmacist) şi Attila Santa (economist), care controlează o unitate de producţie de medicamente generice în Braşov, au cumpărat fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă în decembrie 2015 de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK).

„Negocierile s-au finalizat, am plătit deja avansul şi urmează finalizarea tranzacţiei. Am preluat Europharm prin compania Santa SA.  Nu pot oferi detalii despre valoarea tranzacţiei, avem un contract de confi­denţialitate. Vom oferi informaţii despre planurile noastre peste două săptămâni“, a declarat pentru ZF Nandor Santa, de profesie farmacist. În presa locală din Braşov s-a vehiculat că cei doi fraţi s-au asociat cu grupul indian farmaceutic Orbit pentru preluarea fabricii Europharm, însă Nandor Santa precizează că grupul Orbit nu este implicat în tranzacţie, cu Orbit având doar o colaborare  pe partea de inovare produse farmaceutice. Pe site-ul Orbit nu sunt informaţii legate de rulajul companiei, iar oficialii nu au răspuns solicitării ZF.

Nici reprezentanţii GlaxoSmithKline (GSK) nu au răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei.

Cei doi antreprenori braşoveni, Nandor şi Attila Santa, controlează compania Santa în Braşov, un producător mic de medicamente generice, cu afaceri de 37 milioane de lei anul trecut şi 198 de salariaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Compania era pe pierderi de 825.000 de lei anul trecut, cu un an înainte înregistrând un profit de 189.515 lei, arată aceeaşi sursă. Santa SA a fost înfiinţată în 1992 şi  a început activitatea de producţie în 1994. Primul medicament produs a fost aspirina tamponată, dar din 1997 producţia s-a diversificat prin amenajarea laboratorului de turnat supozitoare, precum şi a laboratorului pentru controlul medicamentelor, potrivit declaraţiilor anterioare făcute pentru ZF de Nandor Santa.

O altă companie de care se ocupă cei doi, Sanosan Pharmaceuticals (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice), a avut afaceri de 20 de milioane de lei anul trecut şi un profit de 382.000 de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe. În 2012, Nandor Santa a deschis în Braşov şi o şcoală privată în care a investit o jumătate de milion de euro.

Santa SA este deţinută de Attila Santa (22% din pachetul de acţiuni), Iosif Nandor Santa (22%) şi compania Sanosans SRL (56%), companie deţinută tot de către cei doi fraţi.

Date legate de valoarea de piaţă a fabricii Europharm nu există, însă în urmă cu doi ani, când un investitor a oferit circa 9 milioane de euro pentru fabrică, potrivit unor surse din piaţă, nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă în decembrie 2015 de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), primii care au pariat pe producţia de medicamente din România la finalul anilor ’90, a finalizat în 2015, ultimul an în care a funcţionat, cu afaceri record de 612 milioane de lei, mai mari cu circa 44% faţă de anul anterior şi cu un profit net de 36 milioane de lei, faţă de 9 milioane de lei pierderi cu un an în urmă, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

În ciuda rezultatelor obţinute, GSK, care deţinea fabrica de medicamente Europharm Braşov, al patrulea cel mai mare exportator din judeţ în anul 2014, a pus lacătul pe producţia fabricii în luna decembrie 2015, în căutarea unui cumpărător. Încă din 2013, britanicii anunţau că fabrica va ieşi din reţeaua GSK din cauza supracapacităţii de producţie a grupului. În fabrică lucrau 170 de oameni la finalul anului 2015, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Businessul britanicilor de la GSK în România se compunea din patru entităţi: GlaxoSmithKline (GSK) SRL (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice), cu afaceri de peste 500 mil. lei, fabrica Europharm de la Braşov (responsabilă cu producţia), Europharm Holding (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice) şi GSK Consumer Healthcare,

În toamna lui 2015, GSK anunţa că renunţă şi la divizia de distribuţie din România, Europharm Holding fiind vândut către grupul de distribuţie din sectorul FMCG Interbrands, tranzacţia fiind estimată la câteva zeci de milioane de euro. Europharm Holding figura ca fiind cea mai mare companie cu acţionari înregistraţi în Marea Britanie după cifra de afaceri înregistrată în 2015, într-un top ZF al investitorilor britanici. Firma din Braşov avea afaceri de 928 mil. lei, un profit net de 3 mil. lei şi aproape 450 de angajaţi în 2015.

Numele GSK apărea în 2015 alături de numele altor companii farma într-un scandal de corupţie deschis de DNA care ancheta producători, distribuitori, spitale şi doctori în legătură cu vânzarea de medicamente folosite în tratamentul cancerului.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.