Producţia industrială a crescut cu 8% în primele şase luni din 2017

11 aug 2017 Autor: Anca Olteanu

Producţia industrială a crescut cu 8% ca serie brută, respectiv cu 8,9%, ca serie ajustată, în primele şase luni din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primul semestru din 2017, comparativ cu primul semestru din 2016, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+8,7%), industriei extractive (+2,9%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,6%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în prima jumătate a anului 2017, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, a crescut cu 8,9%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+8,7%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,2%) şi industriei extractive (+1,9%).

În luna iunie 2017, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,9%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-5,4%) şi în industria extractivă (-3,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,4%. Industria prelucrătoare şi industria extractivă au scăzut cu 2,5%, respectiv 0,7%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 2,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 8,9%, susţinută de creşterile industriei extractive (+12,4%) şi industriei prelucrătoare (+9,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 11,1%, ca efect al creşterilor înregistrate în industria extractivă (+12,3%) şi în industria prelucrătoare (+11,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,5%.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.