ASF: Nicio companie de asigurări nu a depăşit plafoanele tarifare la RCA în perioada de restricţie

11 aug 2017 Autor: Dan Straut

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă că a monitorizat modul în care societăţile de asigurare au respectat implementarea tarifelor de primă maximale, în perioada 17 noiembrie 2016 - 18 mai 2017, şi a ajuns la concluzia că nicio companie nu a depăşit aceste plafoane.

Analiza a fost efectuată potrivit prevederilor OUG nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

„Ca urmare a prerogativelor acordate de lege, ASF supraveghează prudenţial, cu deosebită atenţie, atât piaţa asigurărilor, piaţa de capital, cât şi piaţa pensiilor private, fără a tolera derapaje de la normalitate”, a declarat Leonardo Badea, preşedintele ASF.

„ASF a analizat şi a monitorizat un număr de peste 3 milioane de poliţe auto obligatorii, emise în intervalul 17 noiembrie 2016 - 18 mai 2017, pe diferite perioade de timp de către cele 9 societăţi autorizate să practice RCA. În urma analizării datelor raportate a rezultat faptul că asigurătorii au respectat prevederile legale în ceea ce priveşte tarifele de primă maximale, neexistând situaţii în care acestea să fi fost depăşite”, se arată în comunicatul instituţiei.

„Analiza elaborată de ASF a evidenţiat câteva aspecte importante care trebuie menţionate: piaţa dă semne de maturizare, inclusiv prin adoptarea de strategii de vânzare pe termen lung în care drepturile şi interesele asiguratului român trebuie respectate, fără niciun fel de abatere. Dezechilibrele şi practicile din trecut nu-şi mai au locul în prezent”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF şi coordonatorul sectorului Asigurări.

ASF menţionează că va continua să monitorizeze piaţa de asigurări şi „va aplica toate prevederile legale în interesul asiguraţilor şi al stabilităţii pieţei, prin adoptarea de măsuri prudenţiale şi proactive ce se impun”.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.