Analiză

Surpriza neplăcută de pe piaţa de energie: România s-a transformat în importator

10 apr 2013 Autori: Roxana Petrescu , Radu Bostan

Dintr-un exportator clasic de energie electrică, anul trecut România s-a transformat într-un importator. Cantităţile nu au fost mari şi probabil că a fost o situaţie dictată de o serie întreagă de conjucturi, dar acest lucru nu înseamnă că statutul de importator, chiar şi temporar, nu ar trebui să constituie un semnal de alarmă.

Consumul de energie al României a scăzut anul trecut faţă de 2011, în ciuda faptului că 2012 a fost un an al extremelor meteorologice, care ar fi trebuit să se traducă în mai multă energie consumată, singura explicaţie fiind o încetinire pe plan economic.

Mai mult, dintr-un exportator tradiţional de energie electrică, România s-a transformat anul trecut în importator şi astfel unul dintre cele mai pesimiste scenarii în ceea ce priveşte domeniul energetic a prins contur.

Datele preliminare ale Transelectrica arată că anul trecut consumul intern brut de energie s-a ridicat la 59,28 TWh, faţă de un consum de 60 TWh înregistrat în anul 2011, aceasta însemnând o scădere de circa 1,25%.

Analiza consumului de energie este un exerciţiu important pentru că evoluţia acestuia dă indicii în timp real despre mersul unei economii. De cele mai multe ori, creşterea unei economii este însoţită de creşterea foamei de energie, în timp ce perioadele de recesiune vin însoţite de o diminuare a necesarului energetic. 


Problema este că scăderea din 2012 vine după ce în 2011 apetitul României pentru energie înregistrase o uşoară creştere.

Aceasta nu este însă singura veste care ar trebui să ridice anumite semne de întrebare.

Tot datele Transelectrica arată că anul trecut România a fost nevoită să apeleze la importuri de energie pentru a-şi acoperi necesarul de consum intern. Astfel, dacă în 2011 România a exportat 1,9 TWh, anul trecut s-au făcut importuri de 0,2 GWh.


Dacă se iau preţurile spot medii ale energiei înregistrate pe bursa OPCOM, rezultă că în timp ce România a exportat în 2011 energie în valoare de aproape 100 mil. euro, anul trecut a făcut importuri de 12,3 mil. euro.Au fost mai mulţi factori care au generat această situaţie. Hidroelectrica, firmă care în mod normal asigura o treime din producţia naţională, a trecut prin al doilea an de secetă consecutiv, atingând în 2012 un minim al producţiei de energie de 12 TWh. 

Nici energia nucleară nu a luminat casele românilor la fel de mult ca înainte, producţia centralei de la Cernavodă fiind cu 2,4% mai mică în primele 11 luni ale anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

 

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.