Top tranzacţii

Cele mai importante zece mutări de pe piaţa românească de M & A au avut o valoare de peste 2,2 mld. euro

15 ian 2018 Autor: Cristina Rosca

Cele mai importante zece tran­zacţii de anul trecut au avut o valoare cumulată de circa 2,2 mld. euro, potrivit unei analize a ZF. Estimarea are la bază valorile anunţate ale tranzacţiilor sau estimările din piaţă.

„Într-un context global şi european favorabil, ritmul de creştere economică a României a fost principalul factor deter­minant (care a atras investitorii pe piaţa locală - n. red.). Consolidarea încrederii investitorilor în piaţa românească a avut loc treptat în ultimii ani, pe măsură ce au fost închise câteva tranzacţii mari de succes“, este de părere Cornelia Bumbăcea, lider al echipei integrate de tranzacţii din cadrul companiei de audit şi consultanţă PwC România.

Fiecare dintre cele zece mutări are o valoare cuprinsă între 140 şi 401 mil. euro, tran­zacţiile venind din domenii variate pre­cum energie, farma, sistemul bancar sau IT.

Analiştii şi consultanţii estimau anul trecut că în 2017 vom vedea cel puţin o megatranzacţie, adică o mutare de peste 500 mil. euro, unii anticipând că va veni din domeniul bancar. Acest lucru nu s-a concretizat, cea mai importantă mutare din sectorul bancar - preluarea Bancpost de către Banca Transilvania - fiind evaluată la 250-270 mil. euro, conform estimărilor din piaţă.

Estimările sunt însă optimiste şi pentru 2018. Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România este pe val de circa trei ani, evoluţia pozitivă a economiei în ansamblul său şi a consumului în particular a făcut ca atât investitorii strategici, cât şi cei financiari să îşi întoarcă privirea către România. Deşi şi economiile vecine – Ungaria, Cehia şi Polonia – s-au aflat pe un trend ascendent, România a fost campioană la creşteri.

„Sunt mai mulţi jucători globali, strategici sau financiar-instituţionali, care se uită la oportunităţi în România sau care, cel puţin indirect, au facut recent sau sunt în curs să facă achiziţii, să lanseze proiecte“, crede Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii.

Potrivit acestuia, uităm mereu că Ro­mânia este ceea ce investitorii numesc „low tax jurisdiction“, cu 10% impozit pe venit, 16% pe profit şi 5% pe dividende. Acestea sunt o combinaţie foarte favorabilă atât pentru start-up, business development în general, cât şi pentru mari achiziţii.

„Am mai spus-o, o repet, urmează tranzacţiile de un miliard plus! De euro. În telecomunicaţii, în energie, în imobiliare, sunt câteva afaceri, portofolii sau reţele care fac această evaluare şi care au atins punctul de maximă expansiune posibilă cu mijloace locale/interne“, adaugă avocatul.

Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro – preluarea a 65% din BCR de către Erste, achiziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGas – cea mai recentă datând din 2008, ultimul an de boom economic.

După mai mulţi ani în care pariurile pe energie au fost de dimensiuni medii, cea mai mare tranzacţie din 2017 a venit din domeniu, mai exact preluarea a 13,6% din E-Distri­buţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia de către Enel. Tranzacţia prin care italienii au preluat un pachet suplimentar de 13,6% la cele două companii de la statul român a venit în contextul în care 2012 statul şi-a exercitat clauza de exit din contractul de privatizare al E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Suma finală a fost stabilită însă în urma unui proces la Curtea de Arbitraj de la Paris deoarece statul cerea peste jumătate de miliard de euro, iar Enel avansa o sumă de circa 200 mil. euro.

Podiumul celor mai mare tranzacţii de anul trecut este completat cu o mutare în domeniul farma şi o alta în sectorul bancar. Astfel, fondul Penta Investment a preluat grupul A & D Pharma, liderul pieţei locale farma, ce cuprinde distribuitorul Mediplus şi lanţul de farmacii Sensiblu. Pentru Penta Investment aceasta nu este singura mutare pe România anul trecut, anterior, în vara aceluiaşi an, fondul preluând reţeaua de farmacii Arta de la antreprenori locali. Preluarea A & D Pharma a avut o valoare de 350-400 mil. euro. Locul trei pe podium este ocupat de tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără Bancpost.

În total, pe piaţa locală au fost peste 100 de tranzacţii, dintre care şi o serie de listări importante precum cea a grupului ce cuprinde Sphera ce cuprinde operaţiunile KFC şi Pizza Hut în România. O alta este cea a Digi. Clasamentul Ziarului financiar cuprinde şi listările şi mutările imobiliare, nu doar tranzacţiile pure.

Topul nu este exhaustiv, ci este un exerciţiu jurnalistic care a adunat tranzacţiile anunţate care implică exclusiv România. Nu au fost menţionate mutările regionale sau globale din care România este doar o bucată.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2018

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.