ANALIZĂ

Cele mai mari 20 de tranzacţii din S1/2018 au o valoare cumulată de peste 1 miliard de euro

10 iul 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ Cele mai importante 20 de tranzacţii din 2018 ca valoare provin din domenii variate, însă cele mai multe mutări au avut loc în sectorul imobiliar ♦ Cinci dintre tranzacţii au o valoare ce sare de pragul de 100 mil. euro, arată o analiză a ZF ♦ Şapte dintre cele 20 de tranzacţii au de partea vânzătorului antreprenori locali care au primit sau urmează să primească peste 400 mil. euro în total, potrivit estimărilor ZF.

„Atât tranzacţiile anunţate, cât şi activitatea pe care o observăm în calitate de consultanţi M&A, ne arată că piaţa a crescut faţă de prima jumătate a anului trecut şi creşte în continuare. Interesul este ridicat atât din partea vânzătorilor, cât şi din partea cumpărătorilor de a încheia tranzacţii în această perioadă“, spune Ioana Filipescu, partener corporate finance Deloitte România.

Ziarul Financiar a adunat cele mai mari 20 de tranzacţii anunţate în primele şase luni din acest an, iar pragul de intrare a fost de circa 20 de milioane de euro. În cazul tran­zacţiilor unde valoarea nu a fost fă­cută publică, a fost luată în calcul o estimare a ZF pe baza date­lor din piaţă. Sunt luate în calcul tran­zac­ţiile semnate în S1 din 2018 sau anunţate în această perioadă, chiar dacă unele din­tre ele nu sunt fina­li­za­te pentru că încă aşteap­tă acordul Con­siliu­lui Concurenţei sau al al­tor autorităţi din domeniu.

Cea mai mare tranzacţie ca valoare este aceea prin care Liberty Global vinde către Vodafone operaţiunile din România, Germania, Ungaria şi Cehia. Valoarea totală a tranzacţiei este de 18,4 mld. euro, însă nu au fost anunţate date defalcate pe ţări. România cântăreşte totuşi greu în total.

Pe poziţia secundă în top se află achiziţia birourilor Oregon Park de către Lion’s Head Investments. Lion’s Head Investment este o companie rezultată din asocierea de tip joint-venture dintre Old Mutual, fond de investiţii sud-african şi AG Capital. AG Capital este prelungirea uneia dintre primele agenţii de real-estate din Bul­garia, fondată de Christo Iliev, cel care este acum CEO al Lion’s Head Invest­ments. Compania a cumpărat Oregon Park de la Portland Trust în cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală de office, cu o valoare de 165-170 mil. euro.

Podiumul este completat de o mutare recentă. Mai exact SIF Oltenia a raportat pe 25 iunie 2018 că va vinde 6,3% din capitalul social al BCR, cele două părţi semnând un acord cu o valoare de 140 mil. euro. Tranzacţia trebuie să primească acordul autorităţilor din domeniu, printre care şi cel al BCE – Banca Centrală Europeană.

„Investitorii strategici au fost de departe cei mai activi cumpărători, chiar şi dacă luăm în calcul si­tuaţia tot mai des întâl­nită în care unii din inves­ti­torii strategici sunt controlaţi de fonduri de investiţii, care îi încu­rajează să se ex­tindă în acelaşi do­me­niu“, spune Ioana Filipescu. Aproa­pe toate cele 20 de tranzacţii analizate de ZF se încadrează în acest tipar. De partea cealaltă, la vânzare, se află şapte antreprenori, câteva fonduri de investiţii şi mai mulţi giganţi străini. Antreprenorii, spre exemplu, au încasat (sau urmează după ce se primeşte acordul Concurenţei) peste 400 mil. euro, conform estimărilor ZF făcute pe baza da­te­lor existente. Mai mult, Vasile Armenean şi Ovidiu Buluc sunt cei doi antreprenori care au fost părtaşii unor mutări de circa 100 mil. euro fiecare.

Şi tranzacţia ce a vizat compania IT Uipath are o valoare de peste acest prag, însă este vorba despre o majorare de capital.

Anul acesta continuă trendul pozitiv pentru piaţa de M & A. În 2017 s-au semnat peste 100 de tranzacţii, dintre care zece cu valoare de peste 100 mil. euro fiecare. Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România este pe val de circa trei ani, evoluţia pozitivă a economiei în ansamblul său şi a consumului în particular a făcut ca atât investitorii strategici, cât şi cei financiari să îşi întoarcă privirea către România.

„Ne aşteptăm să rămână un interes crescut pentru sectorul bancar, domeniul tehnologiei şi sectorul bunurilor de consum pe tot parcursul anului 2018“, explică Ioana Filipescu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.