Iulian Dascălu îşi face intrarea în Bucureşti: O companie din grupul Iulius s-a asociat cu Romexpo şi a preluat mai multe clădiri din zona Pieţei Presei

13 sep 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Regele mallurilor face astfel prima mişcare pe piaţa imobiliară din Bucureşti, după ce a dezvoltat mai multe proiecte de retail şi de birouri în restul ţării.

Omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu a preluat câteva clădiri secundare ale complexului expoziţional Romexpo din Bucureşti, în schimbul sumei de 3 milioane de euro, printr-un contract de asociere între Romexpo şi compania Stoneberg, care face parte din grupul Iulius, fondat de Iulian Dascălu. Potrivit Monitorului Oficial, clădirile au fost înstrăinate de Romexpo în vederea demolării.

„Se aprobă încheierea contractului de asociere având ca părţi: Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Romexpo – SA şi Stoneberg SRL (denumită în cele ce urmează şi Dezvoltatorul), societate cu răspundere limitată, în curs de constituire, parte a grupului Iulius”, se arată în Monitorul Oficial.

Contractul de asociere între Romexpo şi Stoneberg are o durată de un an, cu posibilitate de prelungire, şi prevede, pe lângă vânzarea clădirilor secundare, şi construirea de către Stone­berg a unor facilităţi în pavilioanele B pe o suprafaţă de apro­xi­mativ 3.000 de metri pătraţi, cu un buget minim de 2 mi­lioane de euro.

Compania Stoneberg este înregistrată la Minis­terul de Finanţe înce­pând cu data de 16 august a aces­tui an şi are sediul în Iaşi, la aceeaşi adresă la care figurează şi sediul gru­pului Iulius.

„Nu dorim să facem niciun comentariu”, au răs­­puns reprezentanţii Iu­lius Group la solicitarea ZF. Până la închiderea edi­ţiei, reprezentanţii Rom­­expo nu au răspuns la solicitarea ZF privind pro­iectul care se va construi în ur­ma demolării clădirilor pe ca­re le-a preluat com­pania din grupul Iulius. Camera de Comerţ şi Industrie a Ro­mâniei, care este acţio­nar majo­ritar al Romexpo, nu a dorit să fur­nizeze infor­ma­ţii suplimen­tare despre proiect care va fi dez­­voltat după demo­larea clădirilor.

Prin această achiziţie, Iulian Dascălu face prima sa mişcare pe piaţa imo­biliară din Bucureşti, porto­foliul său fiind distri­buit în mai multe oraşe din ţară, cu excepţia Capitalei. Intrarea sa pe piaţa de real-estate din Bucureşti ar a­duce o nouă companie lo­cală în prim-planul dezvoltărilor imobiliare din Capitală, unde cele mai multe proiecte au ca dezvoltatori companii străine.

Zona Romexpo este în prezent un punct fierbinte pentru dezvoltatorii de birouri şi de rezidenţial. Recent, compania imobiliară Impact Developer & Contractor, controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a anunţat că va construi un ansamblu rezidenţial cu 600 de locuinţe în aceeaşi zonă.

Până acum, Iulian Dascălu a investit peste 600 de milioane de euro în proiecte mixte, malluri şi clădiri de birouri în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Vara aceasta, Iulius Group a vândut jumătate din mallurile pe care le are, câte unul în fiecare din oraşele menţionate, către fondul olandez de investiţii Atterbury Europe, într-o tranzacţie estimată la circa 100 de milioane de euro. Până acum, Iulian Dascălu s-a concentrat pe investiţii pe piaţa locală, iar într-un interviu acordat ZF în luna martie, spunea că nu se grăbeşte să înceapă proiecte în alte oraşe decât cele în care este deja prezentă compania. În prezent, dezvoltatorul lucrează la proiectul mixt Openville din Timişoara, un ansamblu care va avea la finalizare 594.000 de metri pătraţi.

Investiţia în proiectul din vestul ţării este de 220 de milioane de euro.

Iulius Group se află în topul celor mai mari dezvoltatori din real estate în România, fiind, de altfel, printre puţinele companii româneşti care şi-au făcut loc pe această piaţă, dominată în principal de jucători străini.

 

Romexpo pe scurt

Complexul expoziţional Romexpo, situat în Piaţa Presei Libere din Bucureşti şi inaugurat în 1962, este cel mai mare de acest tip din ţară şi are o suprafaţă de peste 300.000 de metri pătraţi, împărţită în 15 pavilioane. Compania Romexpo SA, care administrează centrul, a avut anul trecut afaceri de 51,8 milioane de lei şi profit de aproape 500.000 de lei, potrivit Ministerului de Finanţe. Acţionarul majoritar al Romexpo este Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.09.2017

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.