TRANZACŢIE REAL-ESTATE

Globalworth discută cu NEPI preluarea întregului portofoliu de birouri. Tranzacţia se poate ridica la aproape 340 de milioane de euro. Prin această mişcare Globalworth ar domina integral zona de birouri de pe strada Barbu Văcărescu

31 iul 2017 Autor: Bogdan Alecu

Fondul de investiţii Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri de pe piaţa locală, este în discuţii cu New Europe Property Investments (NEPI) pentru a prelua întreg porto­foliul de birouri al fondului de investiţii sud-african într-o tran­zacţie care s-ar putea apropia de 340 mil. euro, potrivit surselor din piaţă.

Dimitris Raptis, CEO-ul adjunct şi directorul de investiţii al Globalworth, nu a dorit să comenteze informaţia.

Prin această mişcare Globalworth ar domina integral zona de birouri de pe strada Barbu Văcărescu. Printre puţinele clădiri din segmentul superior care nu aparţin fondului de investiţii condus de Ioannis Papalekas se numără Floreasca Tower deţinut de UNIQA şi Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România, deţinută de Raiffeisen. Tot pe Floresca mai sunt proiectele IPA şi Luxoft. Clădirea IPA sau Institutul de Proiectare şi Automatizări Bucureşti este deţinută de Silviu Chelaru.

Portofoliul de birouri al NEPI din zona Barbu Văcărescu include clădirile Lakeview şi Floreasca Business Park, la care se adaugă proiectul City Business Centre din Timi­şoara, jumătate din proiectul The Office din Cluj, din care cealaltă jumătate este deţinută de antreprenorul român Ovidiu Şandor şi Aupark Kosice Tower din Slovacia.

Per total, portofoliul din România măsoară 152.300 mp suprafaţă brută închiriabilă de birouri la care se adaugă 12.600 mp din Slovacia. Mai mult, din total Bucureşti, Globalworth va ajunge cu proiec­tele în derulare la 338.509 mp luând în calcul toate cele trei clădiri din proiectul Global­worth Campus şi toate cele trei din proiectul Skanska Green Court. Pe lângă acestea s-ar adăuga în Bucureşti alţi 62.000 mp din Floreasca Business Park şi Lakeview.

Astfel, Globalworth va ajunge, în cazul în care preia şi birourile NEPI, la un total de peste 400.000 mp, adică ar avea o 16% din cele aproape 2,5 mil. mp de birouri de clasă A şi B din Capitală.

Întreg portofoliul imobiliar al NEPI este evaluat, potrivit unui raport al companiei de la 31 martie, la 2,56 mld. euro, cea mai mare parte din acesta fiind reprezentată de malluri şi centre comerciale, acestea repre­zentând core-businessul fondului de investiţii.

Chiar şi după vânzarea portofoliului actual de birouri, NEPI va reveni în scurt timp pe această piaţă, în condiţiile în care mallul Promenada din zona Floreasca-Barbu Văcărescu se va extinde cu o supra­faţă adiţională de 60.000 mp închiriabili de suprafaţă de centru comercial şi birouri. Din aceasta birourile vor avea 30.000 mp, iar mallul tot 30.000 mp. Compania are în plan demararea construcţiei în perioada imediat următoare, pentru a o finaliza în 2018. Mai mult, birourile vor fi parte integrantă din mall şi implicit nu vor putea fi vândute separat. Globalworth a semnat de curând achiziţia celei de-a treia clădiri din proiectul Green Court din Gara Herăstrău, contra sumei de 38 mil. euro, iar Dimitris Raptis, CEO-ul adjunct al companiei, spunea într-un interviu acordat ZF faptul că achiziţiile vor continua, atât în România, cât şi în Polonia, cea mai mare piaţă imobiliară din regiune.

Cel mai mare acţionar al Globalworth este fondul de investiţii sud-african Growthpoint Propertis, care deţine 26,8%, urmat de Ioannis Papalekas cu 26,1%, York Capital cu 18,8% şi alţi acţionari. Mai mult, de ieri Globlaworth a listat o emisiune de obligaţiuni de 550 mil. euro la Bucureşti şi Dublin.

De partea cealaltă, în decembrie anul trecut NEPI şi Rockcastle au agreat fuziunea activităţilor într-o nouă entitate, iar noua companie a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, cu active de 5 mld. euro. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.08.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.