www.zfcorporate.ro
Consiliul Concurenţei analizează preluarea Brikston Iaşi de către Wienerberger. Această achiziţie este o concentrare economică care depăşeşte pragurile prevăzute de lege
6 nov 2017
Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia de preluare a producătorului de cărămizi Brikston de către Wienerberger, parte a grupului austriac cu acelaşi nume.
„În conformitate cu prevederile Legii concurenţei nr. (21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Ca urmare, Autoritatea de concurenţă va evalua concentrarea economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege“, se arată spune Consiliul Concurenţei.
Wienerberger este lider în producţia de cărămizi pe piaţa locală şi operează în România patru fabrici, comercializând de asemenea ţevi de plastic şi de ceramică, precum şi ţigle şi accesorii ceramice pentru învelitori, produse în fabricile din alte ţări.
Principala activitate a Brikston constă în producţia şi comercializarea cărămizilor şi a blocurilor ceramice pentru zidărie, structurală şi nestructurală, precum şi pentru pereţii despărţitori.
În octombrie a fost anunţată tranzacţia prin care producătorul de cărămizi Wienerberger, parte a grupului austriac cu acelaşi nume, a achiziţionat concurentul Brikston (fosta Ceramica Iaşi) de la fondul de investiţii ADM Capital, care avea 98% din acţiuni. Prin această achiziţie, Wienerberger ar câştiga cota de piaţă de 11% a Brikston, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Wienerberger a avut anul trecut afaceri de 181,5 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Profitul s-a situat la 13,8 milioane de lei. Brikston, locul patru pe piaţă, a avut afaceri de 73 milioane de lei, în creştere cu circa 7% faţă de anul anterior.
Pe piaţa fabricării de cărămizi, mai activează şi Cemacon Cluj-Napoca, firmă listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 11,4 milioane de lei, compania Soceram din Câmpina, controlată de antreprenorul român Mihai Anastasescu, şi alţii.
alina.vasiliu@zf.ro
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2017

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
DIN ACEEASI CATEGORIE:
- Magazinele de la parterul blocurilor renasc, ajutate de proiectele imobiliare. Dezvoltatorii de birouri şi locuinţe din zona Timpuri Noi le dau de muncă retailerilor şi proprietarilor de magazine mici din apropiere
- O nouă fabrică în industria auto. Producătorul turc de componente auto Opsan a închiriat 5.000 de metri pătraţi în parcul industrial CTPark Piteşti
- Proiect european de 4,9 mil. euro pentru dezvoltarea turismului în staţiunea Băile Turda, de lângă Cluj-Napoca
- Imobiliare.ro: Cluj-Napoca, singurul oraş din România care are un preţ de listare al apartamentelor mai mare decât în perioada de boom
- Valoarea totală a despăgubirilor plătite de Omniasig anul trecut s-a ridicat la circa 626 milioane lei, în creştere cu peste 10%