Transgaz este descalificat din licitaţia pentru achiziţionarea operatorului reţelei de gaze din Grecia într-o tranzacţie de 400 milioane de euro

5 sep 2017 Autor: Liviu Popescu

►Informaţia a apărut în cotidianul elen Kathimerini, fără traducere în engleză ►Transgaz nu a răspuns la solicitarea ZF până la închiderea ediţiei ►Şi alte consorţii au fost descalificate din cauza aceluiaşi motiv-încălcarea unei legislaţii europene.

Consorţiul format din Transgaz şi GRTgas, parte a gigantului energetic francez Engie, a fost descalificat din competiţia pentru achiziţionarea pache­tului de 66% al DESFA, ope­ratorul naţional al sistemului de trans­port al gazelor naturale din Grecia, pe motiv că oferta depusă ar încălca o directivă europeană în materie de energie, scrie cotidianul elen Ka­thimerini.

„Consultanţii angajaţi pentru privatizarea DESFA au respins oferta depusă de consorţiul Transgaz-GRTgas pe motiv că s-ar încălca legislaţia europeană în materie de energie. Cele două companii sunt operatori certificaţi ai reţelelor de gaze naturale, dar şi proprietari, ceea ce ar contraveni legislaţiei europene“, scrie publicaţia Kathimerini.

Reprezentanţii Transgaz nu au transmis un punct de vedere până la închiderea ediţiei ZF.

Agenţia de presă Thomson Reu­ters scria la începutul lunii august că valoarea pachetului scos la vânzare se ridică la 400 mil. euro.

Şase companii şi-au exprimat interesul de a achiziţiona o participaţie de 66% în operatorul reţelei de gazoducte din Grecia – DESFA. Autorităţile de la Atena vor să obţină din privatizări două miliarde de euro anul acesta şi 3,5 miliarde de euro în 2018.

Kathimerini scrie că şi alte companii ar avea aceeaşi problemă, ceea ce poate face ca în faza finală pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni să se califice doar două oferte: cea a consorţiului Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ Enagas/ N.V. Nederlandse Gasunie (Italia, Belgia, Spania, Olanda) şi a Regasificadora del Noroeste S.A. (Spania), care părea iniţial un outsider.

Transgaz a înregistrat un profit de 400 milioane lei în primul semestru al acestui an, echivalentul unui avans de 42,14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei a ajuns la un miliarde lei, mai mare cu 26,16% faţă de S1/2016.

liviu.popescu@zf.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.