www.zfcorporate.ro
Primii cinci brokeri de la Bursa de la Bucureşti au avut 71% cotă de piaţă în 2017, faţă de 44% în 2007
4 ian 2018
Primele cinci case de brokeraj de la Bucureşti au acaparat anul trecut aproximativ 71% din piaţă, faţă de 69% în anul precedent în contextul unui număr mai mare de listări, dar şi al unei evoluţii mult mai bune a pieţei de capital.
Trei dintre brokeri, respectiv Wood & Company, Swiss Capital şi Ieba Trust, au reuşit în 2017 să îşi mărească cota de piaţă, în timp ce Raiffisen Bank şi Banca Comercială Română au pierdut teren la acest capitol.
Contextul bursier de anul trecut, marcat de două listări mari (Digi şi Sphera Group) şi două mai mici (AAGES şi Transilvania Broker) la care s-a adăugat un cadru internaţional favorabil pieţelor de capital în general, a condus la valori tranzacţionate mai mari pentru cei mai importanţi intermediari bucureşteni.
Astfel, Wood & Company, ocupanta locului întâi la nivelul anului 2017, a înregistrat o valoare tranzacţionată de 6,89 miliarde lei, în creştere cu 54% faţă de situaţia din 2016. Astfel, cota de piaţă a diviziei din România a casei de brokeraj cehe a ajuns la 28,94% anul trecut, cu aproape cinci puncte procentuale mai mult în comparaţie cu 2016.
Pe locul al doilea s-au plasat cei de la Swiss Capital, casa de brokeraj care a figurat în 2017 cu o valoare tranzacţionată de 4,135 miliarde lei, mai mult cu 33,5% faţă de anul trecut.
De asemenea, şi Swiss a câştigat cotă de piaţă în anul ce tocmai s-a încheiat, ajungând să intermedieze 17,37% din totalul tranzacţiilor de la Bucureşti, o creştere uşoară faţă de 16,72% în 2016.
Raiffeisen Bank s-a plasat pe trei şi a completat astfel un podium tradiţional, apărut şi menţinut din 2014.
Cu toate acestea, Raiffeisen Bank este singura casă de brokeraj din interioriul podiumului care a pierdut cotă de piaţă în 2017. Deşi a consemnat o valoare tranzacţionată de 2,436 miliarde lei, în creştere cu 6,6% faţă de 2016, cota de piaţă a brokerilor băncii austriece scăzut de la 12,35% până la 10,23%.
Cel mai bun an al celor de la Raiffeisen Bank a fost în 2014, atunci când au fost liderii anului, cu o valoare tranzacţionată de 6,32 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 24,34%.
În ultimii zece ani, intermediarii de la Bucureşti s-au aflat sub asaltul unui cadru în plină schimbare, numărul caselor de brokeraj s-a înjumătăţit, iar concentrarea afacerilor în mâinile primilor cinci a crescut accelerat.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.01.2018

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
- Banca Transilvania aprobă un dividend brut de 0,14 lei/acţiune şi fiecare acţionar va primi acţiuni gratuite în cadrul unei majorări de capital
- Cei mai mari manageri de bani: Urmează zile agitate pe bursă. Nu ar trebui să ne sperie, pentru că vor fi oportunităţi de cumpărare
- PwC: Valoarea companiilor listate la BVB a urcat cu 20% în 2017. Companiile din petrol, gaze şi materii prime, cel mai reziliente la fluctuaţii
- Producătorul de lactate Prodlacta Braşov, afaceri de 94 mil. lei în 2017 şi un profit net de 1,45 mil. lei
- După ce marţi a spart pragul de 9.000 de puncte pentru prima oară în zece ani, indicele BET mai are nevoie de 20% pentru maximul istoric