Electrica cheamă acţionarii în octombrie să aprobe achiziţia filialelor de 750 mil. lei de la FP: Distribuţie Muntenia Nord, cea mai scumpă

5 sep 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

♦ BERD este al doilea cel mai mare acţionar al companiei, după stat, cu 6,9%.

Primul punct pe ordinea de zi din luna octombrie a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Electrica (EL), distribuitorul şi furnizorul de energie electrică deţinut în proporţie de 48,78% de către statul român, este reprezentat de aprobarea achiziţionării participaţiilor în cele patru filiale (Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transilvania Sud, Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare) de la Fondul Proprietatea (FP) pentru 752 milioane lei.

Negocierile dintre cele două părţi datează din 2014, ultima ofertă, cea din mai 2016, fiind respinsă de Fondul Proprietatea din cauza preţului prea mic oferit de către distribuitorul de energie electrică.

Atunci Electrica oferea Fondului Proprietatea 790 milioane lei, însă dorea şi transferul dividendelor de 106 milioane lei cuvenite iniţial Fondului, conducând la o valoare reală a tranzacţiei de 684 milioane lei pentru participaţia de 22% în cadrul celor patru filiale.

Fondul dorea atunci de la Electrica 805 milioane lei pentru cele patru pachete minoritare primite de la statul român în 2005, la înfiinţarea Fondului Proprietatea, însă oferea şi 36 milioane lei (din cele 106 milioane lei) divi­dende cuvenite FP iniţial, re­zultând o valoare reală de 769 milioane lei.

Capitalizarea bursieră a Electrica (EL) este de 4,49 mi­liarde lei (1 miliard euro), după ce de la începutul acestui an acţiunile distribuitorului s-au depreciat cu 1,22%, pe fondul unor tranzacţii de 380,3 mi­lioane lei.

grigore.ivan@zf.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.