Fondul american J.C. Flowers vrea să se asocieze cu „miliardele“ deţinute de Warburg Pincus pentru a încerca să cumpere la pachet Bancpost şi Piraeus

10 sep 2017 Autor: Cristian Hostiuc

Fondul de investiţii J.C. Flowers discută o asociere cu un alt fond de investiţii american, Warburg Pincus, pentru a încerca să cumpere la pachet Bancpost şi Piraeus Bank România, bănci scoase la vânzare de acţionarii greci.

Conform unor surse de pe piaţa ban­cară, discuţiile dintre J.C. Flowers şi War­burg Pincus sunt destul de intense, în joc fi­ind câteva sute de milioane de euro, bănci care sunt necesari pentru achiziţia celor do­uă bănci româneşti şi rambur­sarea liniilor de finanţare către băncile-ma­mă de la Atena.

Warburg Pincus a tatonat până acum piaţa de real estate din România. Fondul a investit de-a lungul celor 50 de ani peste

60 de miliarde de dolari în 700 de companii din 40 de ţări, conform datelor de prezentare a grupului. În acest moment, fondul administrează investiţii de 44 de miliarde de dolari.

J.C. Flowers se chinuie de mai bine de doi ani să cumpere ceva pe piaţa bancară, fiind foarte aproape la finalul lui 2015 să preia Piraeus Bank şi Banca Carpatica, un deal condiţionat.

Pentru că nu au reuşit să preia Piraeus Bank, nu au mers înainte nici cu Banca Carpatica.

Bancpost şi Piraeus Bank au împreună o cotă cumulată de 4,6% din piaţă.

În această toamnă, pentru cele două bănci mai licitează Banca Transilvania, fondul american Varde şi fondul Axxess Capital, cel care deţine Patria Bank (fosta Bancă Carpatica).

Banca Transilvania este numai la Bancpost, iar Axxess Capital este numai la Piraeus Bank.

Varde şi J.C. Flowers încearcă să cumpere cele două bănci româneşti la pachet, pentru a avea o masă de business şi de clienţi din prima.

Dacă Banca Transilvania sau Axxess Capital reuşesc să cumpere ceea ce şi-au propus, îşi vor consolida poziţia din piaţă, în special banca din Cluj.

Intenţia fondurilor americane este de a intra pe piaţa bancară, de a încerca să mai cumpere ceva astfel încât să facă o bancă mai mare, pe care ulterior să o vândă.

Până acum, BNR a fost destul de reticentă în a lăsa fonduri de investiţii să intre în top 10 bănci din România, care controlează peste 85% din piaţă.

BCR, deţinută de grupul austriac Erste, este† numărul 1, cu o cotă de piaţă de 16%, iar Banca Transilvania este numărul 2, cu o cotă de piaţă de 13%, iar pe locul 3 este BRD, controlată de grupul francez Societe Generale, cu o cotă de piaţă de 12%.

Piaţa bancară românească este destul de săracă în business, iar criza a pus la încercare băncile.

Dacă în Europa activele băncilor sunt de trei ori cât PIB-ul Europei, în România activele bancare au scăzut la 60% din PIB, de la 70% acum 7 ani.

Pe piaţă operează 36 de bănci, dintre care 26 se luptă pentru o cotă de numai 15%.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.