Fabricile Takata din Sibiu şi Arad, un business de 3 mld. lei, au fost preluate de Key Safety Systems. Un nou grup cu peste 10.000 de angajaţi şi afaceri de 1 mld. euro se creează astfel pe piaţa locală

21 nov 2017 Autor: Laurentiu Cotu

Compania japoneză Takata Corporation, specializată în producţia de componente auto, prezentă şi pe piaţa locală printr-o fabrică de perne pentru airbaguri la Sibiu şi încă două unităţi la Arad, una producătoare de volane şi una de centuri de siguranţă, a fost pre­lua­tă de americanii de la Key Safety Systems, li­der în sisteme de si­guranţă, va­loarea tran­zacţiei fiind de 1,58 mld. dolari.

Takata a deschis pri­ma unitate de pro­ducţie de pe piaţa locală în anul 1996, la Arad, iar opt ani mai târziu a demarat pro­ducţia la Sibiu. Taka­ta Corporation, com­pania care a re­chemat în ser­vice cele mai multe pro­du­se din industria auto, a de­pus în luna iunie a aces­tui an  documentele pen­tru fali­ment în Sta­te­le Unite şi Japonia şi a anun­ţat că va fi cum­pă­ra­tă pentru aproa­pe 1,6 mld. dolari de com­pania americană Key Safety Systems. Re­pre­zen­tanţii Takata Arad au declarat an­terior că Di­vizia Ta­ka­ta din Eu­ro­pa nu a fost afectată de probleme.

Contractul de achi­ziţ­ie prevede că Key Safety Systems (KSS) va prelua toate activele Ta­kata, cu excepţia unor ope­raţiuni legate de pro­ducţia unui anu­mit tip de airbaguri. Tran­zac­ţia va fi finalizată în pri­mul trimestru din 2018.

„Suntem foarte în­cân­taţi că am ajuns la această înţelegere cu KSS, care ne va ajuta să ne atingem obiectivele stabilite atunci când am început acest proces. Vrem să continuăm să furnizăm constant produse clienţilor noştri, inclusiv piese de schimb care vor fi folosite la rechemările în fabrică“, a declarat Shigehisa Takada, preşedintele Takata.

Compania Takata Sibiu a încheiat anul 2016 cu afaceri totale de 481,3 mil. lei (107 mil. euro), un profit net de 18,6 mil. lei (4,2 mil. euro) şi cu un număr mediu de 2.790 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. Takata România SRL, cu sediul în Arad, a avut în 2016 o cifră de afaceri de circa 2,57 mld. lei (571,7 mil. euro), un profit net de 112,8 mil. lei (25 mil. euro şi un număr mediu de 4.347 de angajaţi, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe.

Tot la Arad, compania Takata Deta a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 9,7 mil. lei (2,2 mil. euro), un câştig net de 3,5 mil. lei (785.000 de euro), cu un număr mediu de 221 de angajaţi, conform mfinanţe.ro. Cele trei entităţi juridice Takata din România au avut în 2016 un business cumulat de peste 3 mld. lei (aproximativ 681 mil. euro), un profit net total de circa 135 mil. lei (30 mil. euro) şi un număr mediu de 7.358 de angajaţi, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Începând cu anul 2015, Takata a pierdut la nivel global contracte cu Honda, Nissan sau Toyota, din cauza scandalului cauzat de problemele airbag-urilor produse, însă oficialii companiei declarau la aceea dată că producţia fabricilor Takata în România nu a fost afectată. Mai mult, luna trecută, fabricile Takata din Sibiu şi Arad aveau disponibile peste 550 de locuri de muncă, conform AJOFM (Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Sibiu şi Arad.

 

 

Cine este cumpărătorul care are în spate o companie din China

Key Safety Systems (KSS), noul proprietar al Takata, a deschis prima fabrică din România în anul 1999, iar cea de-a doua în anul 2005, ambele unităti fiind localizate în judeţul Hunedoara. Compania mai deţine pe piaţa locală şi un centru de suport operaţional înfiinţat în anul 2008. În 2012, KSS a construit o a treia unitate de producţie în Zona Liberă Curtici, judeţul Arad, unde produce saci de airbag şi module airbag.

Compania Key Safety Systems Ro, cu sediul în Curtici, Arad, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,14 mld. lei (253,4 mil. euro) şi un profit net de 27,5 mil. lei (peste 6 mil. euro), potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Ioana Roxin, manager resurse umane în cadrul Key Safety Systems, Zona Liberă Curtici, a declarat recent pentru ZF că Key Safety Systems are în prezent 2.000 de angajaţi în România, dintre care 1.200 în comuna Ribiţa din judeţul Hunedoara şi 800 în Zona Liberă Curtici, Arad.

Anul trecut, compania chinezească de electronice Ningbo Joyson Electronic Corporation (Joyson Electronics) a achiziţionat compania americană Key Safety Systems într-o tranzacţie evaluată la 920 mil. dolari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.